To svinekoteletter, en liter lettmelk og fire egg til en samlet pris av 20 kroner ý det var et tilbud mange sa ja til, og gjerne sto i kø for. Prisen er det bøndene selv normalt får, når de selger produktene sine videre.

— Det er strålende at vi kan få billigere landbruksprodukter, sa arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman - han kom gående forbi aksjonistene i 12-tiden. Men høyere godtgjørelse til bøndene vil han ikke si noe om.

— Jeg kan ikke uttale meg om dette, for jeg er ansvarlig for jordbruksforhandlingene, påpekte han.

Organisasjonssjef Lars Peter Taule i Hordaland Bondelag benyttet anledningen til å fortelle statsråden hvor elendig inntjeningen er i landbruket.

Bøndenes krav i jordbruksforhandlingene ble overlevert torsdag. Norman var ikke lett å påvirke.

— Det er ikke noen fremtid for massevarene. Men høykvalitets-produkter vil folk gjerne betale for, mente ministeren.

Aksjonen på Torgallmenningen i går var en del av en landsomfattende aksjon for å vise hvor lite bøndene egentlig tjener.

Koteletter koster ca. 60 kroner kiloet i butikken ý bøndene får 22 kroner. Melken koster rundt 10 kroner literen i butikken ý bøndene får 3 kroner og 80 øre.

Dette viser at det ikke er bøndene som er den viktigste faktoren i fastsettelsen av prisen på varen i butikken, mener organisasjonssjef Lars Peter Taule.

— Vi ber bare om å få sette opp prisene lite grann ý for eksempel en krone mer per kilo for svinekjøtt, sier Taule.

ATTRAKTIVT: Mange ville kjøpe da Bondelaget solgte billige egg, koteletter og melk i går. Bøndene solgte til den prisen de selv får når de selger sine produkter – for å vise hvor lite de tjener.
FOTO: GIDSKE STARK