— Jeg er her for å vise at det ikke er greit å bruke miljøgifter som er skadelige, sier Rudi Reksten (26).

Han har tatt på seg verneutstyr for anledningen og later som han sprøyter giftmidler på ugress i bygresset. Det dogger bak masken som henger fast i drakten.

BARN FOR BIER:- Jeg liker bier. Ut med Monsanto, sier Mikkel Matre Hoelgaard (9). Her sammen med Ronja Margrethe Wiese Nilsen (8).
Odd Nerbø

— Monsantos midler dreper alt av uønskelige planter. Det har en innvirkning på maten vår i verden og slik mat vil vi ikke spise, sier Reksten.

Også i fjor var det demonstrasjon mot gengiganten.

Amerikansk gigant

Monsanto er blant verdens største aktører innen produksjon av genmodifiserte såkorn og har møtt sterk kritikk over hele verden.

Facebook har marsjen mot giganten 374.000 internasjonale følgere.

Spesielt skal ett av Monsantos kjemikalier ha en svært negativ effekt på biene.

— Jeg liker bier og hvis de ikke lever, så lever ikke vi. Biene hjelper maten til å vokse, sier Ronja Margrethe Wiese Nilsen (8).

Ifølge arrangøren benytter Monsanto usikker genteknologi som om den er sikker og bygger et frømonopol som fortrenger annet landbruk.

— Vi er for å protestere mot Monsanto og måten de driver på, sier stepappa Kjetil Bjørnevoll.

- VIKTIGSTE I MITT LIV: - Jeg vil ikke ha froskegen i appelsin eller fiskegen i tomat, sier Emma Tvedt (13). - Dette er kanskje noe av det viktigste jeg har vært med på i hele mitt liv. Det er ingen tvil om at sprøytemidlene truer både biene og de viktige monark-sommerfuglene, sier Angela Waagbø.
Odd Nerbø

Med er også Ronjas mamma, Oda Tvedt.

— Det er hevet over envher tvil at sprøytemidler har skadelig innvirkning på menneskekroppen og andre levende organismer. Det sier seg selv når man må bruke verneutstyr for å bruke sprøytemidlene, sier Tvedt.

- Bier kan bli utryddet

Marsjen mot Monsanto ble lørdag arrangert i Bergen, Oslo og Kristiansand.

I Bergen endte demonstrasjonstoget ved Musikkpaviljongen ved Festplassen. Her ble det holdt appeller fra blant andre Torstein Dahle (R) og Tom Sverre Tomren (MDG).

— Dette er en gigant som hemningsløst presser igjennom giftmidler og genbruk på en uforsvarlig måte, uten å være sikker på konsekvensene, sier Dahle.

Det internasjonale såfrø- og sprøytemiddelselskapet Monsanto har møtt sterk kritikk for sin bruk av patenter på genmodifiserte planter og såkorn.

RV-politikeren mener Monsantos kjemikaliebruk ligger i samme uforsvarlige leie som bruken av DDT, som ble forbudt i Norge i 1970.

— Her er det en reell fare for at bier kan bli utryddet, sier Dahle.