TATT: Her blir en mann tatt hånd om av politiet.
HEIDI RYSSTE

Det hele startet med en hjemme-alene-fest i Arna — og endte med en stor, væpnet politiaksjon i Bergen.- Vi fikk melding klokken 23.15 fra trafikkstyreren på Arna stasjon om at 10-15 ungdommer hadde braket sammen. Det var snakk om at noen hadde truet med kniv, sier operasjonsleder Preben Wallestad i Hordaland politidistrikt.

Politiets innsatsleder, Kjetil Øyri, forteller at ingen personer kom til skade.

Alle ungdommene gikk inn på toget og politiet ba om at toget ble stående på Arna stasjon. Klokken 23.22 fikk politiet beskjed av konduktøren om at det var stille på toget, og det kjørte videre.

Fant kniv på toget

— Toget kjørte fra Arna til Bergen. Det var ikke bråk på selve togturen. Her har vi innbrakt fire personer som vi mistenker for å være involvert. Vi fant en kniv om bord på toget, sier Øyri.

I tillegg fant politiet en kniv på en av personene som er innbragt.

— En av personene, en 18-åring, er satt i fengslet forvaring, de andre snakker vi fortsatt med, sier Wallestad.

Store politistyrker

Det var i overkant av 100 personer på toget. De som er innbrakt er mellom 17 og 30 år.

— Vi vil snakke mer med dem for å finne ut hva slags rolle de har hatt i saken, sier Øyri.

Da toget ankom Bergen stasjon, gjennomførte politiet det de kaller en kontrollert avlastning.

— Vi hadde beskrivelser å gå etter og kontrollerte aktuelle personer, sier Wallestad.

Minst 30 politifolk var på plass. Det var også politi på plass på Arna stasjon, men de ble omdirigert til Bergen, da det viste seg at toget var kjørt videre mot Bergen.

Blodflekker på bakken

Passasjerer på toget, som ikke vil stå frem med navn, forteller til BT at det hele startet med en hjemme-alene-fest i Arna. Politiet bekrefter at det hadde vært en stor fest i nærheten av Arna stasjon.

— Masse folk kom til - og alle ble til slutt kastet ut. Da vi ventet på toget på Arna stasjon, kom det også en gjeng med øst-europeere som begynte å lage høye trommelyder.

De forteller videre at det ble knuffing og at en person skal ha trukket frem en kniv.

— Han la den fra seg på perrongen for å vise at han ikke ville slåss med den. Likevel var det blodflekker på bakken, forteller vitnet.

- Slo ned bussjåfør

Dette var ikke den eneste dramatiske hendelsen i Arna lørdag kveld. Klokken 00.12 fikk politiet melding om at en Tide-bussjåfør var blitt slått i ansiktet av to personer ved Øyrane torg.

— De skal ha kommet seg inn bakdøren og slo sjåføren i ansiktet. De løp mot Jernbanen, sier Wallestad.

- Kan de ha kommet seg på toget som ble kontrollert i Bergen?

— Det vet vi ikke. Vi har prøvd å kontrollere toget, og sjekket personer, men vi har ikke funnet de rette, sier Wallestad.

Bussjåføren trengte ambulanse, men det er usikkert hvor skadet han er.

Fulle folk på toget

Tidligere på kvelden kom toget fra Bergen til Arna bare noen meter ut fra perrongen før det måtte vende tilbake til Bergen med fulle passasjerer.

Toget hadde forlatt Bergen på vei til Arna, men kom tilbake på grunn av fulle passasjerer.
Rune Sævig, BT

— Toget måtte gjøre vendereis og kjøre tilbake igjen på grunn av fulle folk på toget, sier pressevakt i NSB, Liv Eggebø.Toget ble tretten minutter forsinket som følge av hendelsen. Toget kom seg bare så vidt utenfor perrongen i Bergen før det måtte snu på grunn av oppstyret.

— De var fulle og laget uro. I tillegg til å lage bråk på toget ville de ikke gjøre opp for seg, og da valgte toget å snu og kjøre tilbake til perrongen.

Da toget var kommet tilbake til perrongen, ble de beduggede urokråkene tatt hånd om av vektere, ifølge Eggebø. Politiet ble ikke tilkalt.

- Hvor vanlig er det at et tog snur og kjører tilbake til perrongen etter avgang?

— Det skjer ikke så ofte. Men de vurderte at toget var såpass nærme perrongen at det var greit å snu. Desserre førte det også til en forsinkelse for resten av passasjerene på toget.

En vekter BT har snakket med på perrongen opplyser at det var tre menn og en kvinne som var skyld i at toget gjorde en helomvending lørdag kveld.