RUNE CHRISTOPHERSENp/> Midt under aksjonen bestemte en kamerat av mannen seg for å stikke innom den kommunale leiligheten, som nærmest var beleiret av politifolk. Han ga blaffen i pålegget om å holde seg unna, og spaserte inn til vennen, som på dette tidspunktet forhandlet med politiet om å overgi seg.

Rett forbi skarpskytterne

Minst femten politifolk, mesteparten utstyrt med maskinpistoler og hjelmer, omringet blokken der våpenmannen oppholdt seg.

Birkelundsbakken ble stengt for trafikk, og to ambulanser sto i beredskap på Birkelundstoppen. Samtidig hadde skarpskyttere, dekket med kamuflasjetepper, tatt stilling langs fortauet, med munningene rettet mot boligblokken. Oppbudet kan tydeligvis ikke ha skremt kameraten, som like godt ruslet inn i våpenmannens leilighet.

Operasjonsleder Sven Johannessen i Hordaland politidistrikt kunne i går ikke forklare hvordan mannen kunne komme seg forbi politiet og inn i blokken.

— Det kan jeg ikke svare på. Men det var ikke avklart med politiet. Han har ikke etterkommet vårt pålegg om å fjerne seg, sier Johannessen.

Kontakt via forhandler

Dramaet startet da en politipatrulje, som tilfeldigvis var i området, henvendte seg til mannen i leiligheten fordi han oppførte seg truende. Han skal da ha vist frem en våpenliknende gjenstand og truet med å skyte.

— Vi har isolert huset og prøver å få kontakt med mannen via en forhandler, sa Johannessen til bt.no da aksjonen pågikk.

Både våpenmannen og kameraten kom ut av leiligheten etter en drøy time, klokken 12.30. Begge ble pågrepet uten dramatikk, før politiet gjennomsøkte leiligheten.

— Vi fant et våpen som trolig er en softgun, sier Johannessen.

En av naboene til blokken, Roger Iversen, sier han hørte hyling og skriking fra leiligheten før politiet dukket opp.

— Jeg hørte høylytt krangling og en som ropte «jeg skal drepe deg». Det er dessverre ikke så uvanlig med bråk her, men det er sjelden det utvikler seg så dramatisk som dette. Det er veldig synd for alle de som bare vil leve i fred og ro.

OVERGAV SEG: Her blir den antatte gjerningsmannen pågrepet Også kameraten hans, som ga blaffen i politiaksjonen og gikk inn i leiligheten, ble arrestert. FOTO: VEGAR VALDE.