Det var to frivillige kjentmenn med stor fjellerfaring som tok seg fram til de to — en gutt på 17 år og en mann på 20 år - på ski, opplyser operasjonsleder Reidar Gaupås i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til NTB.

— De har tatt seg inn i hytten, fyrt opp peisen og gitt dem varme klær og soveposer. De er i god behold, forteller Gaupås.

Redningsmannskaper fikk kontakt med de to lokale mennene via mobiltelefon like før midnatt, men stormen vanskeliggjorde arbeidet med å finne dem. Politiet beskrev været som «helt ekstremt med veldig kraftig vind og snø».

— Når været tillater det og lyset hjelper oss, vil en fjellredningsgruppe fra Røde Kors i Hordaland hente dem ned, sier operasjonslederen.

Grille

Hundepatruljer og frivillige og mannskaper med snøskutere deltok i søket. Det dårlige været gjør det uaktuelt å sette inn helikopter.

De to guttene ble kjørt fra Fjellstova på Knatten ved 11-tiden fredag. De skulle gå til topps for å grille, går det frem av politiloggen. Senere skulle de hentes der turen startet, men på vei tilbake rotet de seg bort.

Klokken 17.30 ba om hjelp via mobil.

Etter det fikk ikke politiet kontakt. Det førte til at leteaksjonen ble trappet kraftig opp sent på kvelden.

Så ringte de savnede igjen - etter fem og en halv time senere.

Fant ikke veien ned

Guttene trodde at det var helt på toppen, ved en fjernsynsmast (se bildet), men ny samtale avslørte at de befant seg en kilometer unna, i le av en hytte.

— De er en annen plass enn der vi trodde. Da tar det lenger tid. Vi må legge en ny plan. Dette kan ta hele natten og morgendagen. Været er grusomt, sa operasjonsleder Reidar Gaupås ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt ved 00.50-tiden.

Den ene av mennene var nylig i militæret og skal ha gode kunnskaper om å ferdes i uvær i fjellet.

Klokken 22.30 meldte politiet hadde satt inn snøscootere og mannskap fra Odda og Røldal med kompetanse på fjellredning.

Ifølge politiets logg hadde ikke mennene peiling på hvor de var. De fant ikke veien ned fra fjellet og hadde lite strøm på mobiltelefonen.

Liten storm

Fredag kveld var det liten storm på kysten. Flaggruten fra Haugesund til Stavanger ble innstilt. Også morgenavgangen lørdag utgår.NVE har sendt ut flomvarsel for Vestlandet sør for Stad og Agder.

Og NGI melder om snøskredfare på sin side snoskred.no. Men Stord er ikke omfattet av varslet — det gjelder først og fremst området mellom Finse og Upsete ved Voss, og for Strynefjellet.

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post