Brannvesenet har satt stab etter lekkasjen fra Rolls-Royce-fabrikken på Hordvikneset i natt. Det meldes om store flak med diesel i fjorden rundt Nordhordlandsbrua.

  • Se bildene fra Kystverkets overvåkningsfly øverst Ifølge vakthavende sjef i Bergen brannvesen, Kenneth Baustad, er det foreløpige anslaget at 3000-4000 liter diesel har havnet i fjorden.

— Det er snakk om et rimelig stort utslipp, sier han.

Brannvesenet har varslet alle offentlige instanser, deriblant miljøavdelingen hos Fylkesmannen. Fiskeoppdrettsanlegg i området er også blitt advart om utslippet.

— Vi har sendt opp helikopter for å få oversikt over hvor mye det er snakk om. Rolls-Royce har selv leid inn et helikopter, og overvåkingsflyet til Kystverket er også på vei. Vi samarbeider for å få oversikt, sier Baustad.

Helikopteret lettet i 12.30-tiden, forteller han.

Lenser ved Litlebergen

— Det ligger ærfugl i sjøen, og vi må verne både fugler og naturreservat som kan rammes, og ikke minst varsle fiskeoppdrettsanleggene. Vi følger med på alt, sier Baustad.

— Hvor er utslippet nå?

— Det er det vi prøver å finne ut. Det vi vet, er at det ligger flak i området rundt Nordhordlandsbrua. Derfra kan det trekke i flere retninger, som mot Litlebergen eller inn i Sørfjorden. Derfor må vi få oversikt.

20140903_132540.jpg
MARIANNE NILSEN
20140903_133300.jpg
MARIANNE NILSEN

Brannvesenet i Lindås har lagt ut lenser mot Litlebergen, opplyser Baustad.

I 14-tiden opplyser brannvesenet at lekkasjen ikke har spredt seg innover Sørfjorden og mot Osterøy.

— Vi sjekker nå Herdlefjorden ved Holmeknappen, og Radfjorden ved Litlebergen og oppover, sier Baustad.

Skulle teste motorer

Helge Skaar, kommunikasjonsdirektør i Rolls-Royce, forteller at utslippet skjedde i forbindelse med testing av motorer.

— Jeg kan bekrefte at vi hadde et utslipp i natt, og at det ble umiddelbart stengt etter at vi oppdaget det. Vi varslet de myndigheter vi skal varsle, brannvesen og Kystverket, og iverksatte alle våre beredskapsrutiner, sier Skaar.

Det er marin diesel, klassifisert som fyringsolje, som har lekket ut.

— Det er den vanlige typen diesel som brukes i dieselfartøy, legger han til.

Rolls-Royce jobber med å kartlegge det nøyaktige omfanget av lekkasjen, men har gitt et foreløpig anslag til brannvesenet på 3000-4000 liter.

— I samråd med brannvesenet har vi gått over hele det aktuelle området. Vi er opptatt av å unngå skadevirkninger på våre omgivelser og har høy prioritet på å samarbeide med brannvesen og politi for å kartlegge dette. Jeg ringte personlig rundt til fiskeoppdrettsanlegg i morges for å advare, sier Skaar.

- Lukter over hele Frekhaug

Brannvesenet ble varslet om lekkasjen klokken 05.22 natt til onsdag.

— Det er observert flak flere steder, som i Herdlafjorden og i Salhusfjorden. Vi er ute og ser på det nå. Det kan bli aktuelt å legge ut lenser, men så langt har vi ikke kommet, eventuelt må det rett og slett bare løse seg opp av seg selv. Det spørs hvor mye det er og over hvor store avstander det ligger, sa Stig Tetler ved 110-sentralen i Hordaland i 09-tiden i morges.

En BT-leser skriver at han har observert «et godt flak med olje» sørvest for broen. En annen leser skriver at det «lukter over hele Frekhaug».

BT har snakket med en mann som syklet over Nordhordlandsbrua ved 07-tiden onsdag morgen.

— Flaket gikk omtrent halvveis ut på broen og dekket store deler mot Frekhaug. Jeg så mange ærfugl som dykket i sjøen, forteller mannen.

ROLLS-ROYCE: Helge Skaar, kommunikasjonsdirektør i Rolls-Royce, forteller at utslippet skjedde i forbindelse med testing av motorer.
MARIANNE NILSEN
STOR LEKKASJE: Det anslås at 3000-4000 liter diesel har havnet i fjorden etter lekkasjen fra Rolls-Royce-fabrikken på Hordvikneset i natt. Det meldes om store flak med diesel i fjorden rundt Nordhordlandsbrua.
MARIANNE NILSEN