Boken om Monika-saken skulle egentlig slippes lørdag, men på grunn av lekkasjer til pressen ble den lagt ut for salg i bokhandlene allerede fredag ettermiddag.

Lørdag formiddag går Monika-bøkene unna i raskt tempo hos Norlis bokhandel i Galleriet på Torgallmenningen. Bokhandelen vil ikke oppgi salgstall, men:

— Det er den boken som har solgt mest i dag. Mange har ringt inn for å få den lagt av. Vi kommer til å bli tom i løpet av de neste timene, sier Ingrid Raniseth, som står bak salgsdisken.

Avdelingsleder Norunn Valderhaug har også bitt seg merke i salget.

— Det er veldig stor interesse. Det har også vært flere fra politiet innom for å kjøpe boken, sier hun.

- Enormt mot

I løpet av den halvtimen BT er innom selges det rundt ti eksemplarer av boken. Vi snakket med flere av kjøperne. Mange har naturlig nok sterke meninger om ledelsen i Hordaland-politiet og måten de behandlet etterforsker Robin Schaefer på.

— Jeg kjøper boken primært som en protest mot en tafatt politiledelse. Men jeg har lyst til å lese den også, sier Eilif Bru (64).

Eilif Bru (64). Kjøpte boken om Monika-saken.
Gidske Stark

Han er mektig imponert over varsleren.— Han har vist et enormt mot og en enorm styrke. Når du har en ledelse som man har ved Hordaland politikammer må du jaggu være sterk for å klare å stå løpet ut. Det at han har vært sykmeldt viser jo også hvor tøft det er. Jeg vet litt om sånt. Jeg har vært i nærheten av mennesker som har brent seg ut, og det er skremmende.

— Har har hatt null støtte og stått helt alene. Da er du tøff, altså. Masse respekt for den mannen der, sier Bru.

- Bør saken få konsekvenser for polititoppene?

— Ja. Hvis den ikke gjør det, da er det mye som er råttent i dette samfunnet. Da blir jeg virkelig skremt. Vi snakker ikke bare om politimesteren, men hele lederteamet rundt ham. Alt må ut. Her må det renskes overalt. Alle kroker og kriker. Kost det reint. Få inn dugendes folk med ryggrad.

Christel Sæterstøl (69) er fullstendig enig. Hun har fulgt saken nøye i over et år.

Christel Sæterstøl (69). Kjøpte boken om Monika-saken.
Gidske Stark

— Jeg har fulgt med og lest alt, både i BT og BA. Jo mer jeg får vite om dette, jo verre blir det, synes jeg.- Jeg lurer på hvor de har fått utdannelsen sin fra, om de har fått sendt den i posten. Sånt som dette skal ikke gå an.

Ledelsens manglende selvkritikk har hun liten sans for.

— Det er greit nok å si at man har ansvar, men om du ikke tar sanvar, så hjelper det heller ikke om man har ansvar.

Varsleren kan hun ikke få rost nok.

— Han har vært helt utrolig. Det skal mot til å stå opp mot ledelsen når man nærmest blir truet med å miste jobben. Det går jo bare ikke. Jeg synes det er helt sykt.

Takker varsleren

Jan Vestby (74) var en av dem som kjøpte boken lørdag formiddag. Han er i likhet med de andre dypt rystet over politiets håndtering av Monika-saken.

— Det er helt forferdelig. Jeg har en del erfaring som jurymedlem i lagmannsrett fra tidligere, og jeg synes saken er merkelig. Det er helt utrolig, egentlig.

- Bør det få konsekvenser for politiledelsen?

Grethe Tvedt (83). Kjøpte boken om Monika-saken.
Gidske Stark

— Absolutt. Alle som har overordet stilling må enten få tydelig advarsel eller helst ut av bildet. Jeg vet ikke hvor gammel han Gudmundsen er jeg? Han kan vel i grunn gå av? Noen må hjelpe ham til det, altså.Grethe Tvedt (83) sikret seg et av de siste eksemplarene hos Norli.

— Det har liksom ligget i meg hele tiden at dette er her er jo helt utrolig. Derfor følte jeg nå at jeg hadde lyst til å kjøpe boken for å støtte ham, kort og godt. Jeg kjenner ikke personen i det hele tatt, men jeg synes han er tapper og sterk.

- Hvis du skulle henvendt deg til ham direkte, hva ville du ha sagt?

— Tusen takk. På vegne av alle: Tusen takk.

10.000 i opplag

— Vi trykket et førsteopplag på 5000, men på mandag eller tirsdag begynte vi å gå tomt, så derfor bestemte vi oss for å trykke 5000 til, sier forlagssjef Tine Kjær i Vigmostad Bjørke.

Dette er riktignok bestillinger fra bokhandlene, og ikke salg til folk flest. Men det er likevel et høyt tall, ifølge forlagssjefen.

— Det er mye, det er veldig mye. Boken er helt sentral i offentligheten og den offentlige diskusjon, men man aner jo ikke om det vil medføre et like høyt salg. Vi hadde først tenkt å trykke den i 3000 eksemplarer. Men nå har boken hatt ekstrem oppmerksomhet. Det var et kjempetrøkk i går. Salgsfolkene våre løp rundt i bokhandlene i både Bergen og Oslo, sier Kjær, og legger til:

— Hele forlaget er forferdelig stolt av å få lov til å gi ut Robins bok. Det er den mest betydningsfulle boken jeg har vært med på å utgi.