– Hovedutfordringene våre er å få tak i ingeniører til olje— og gassbransjen, spesialsykepleiere, og ansatte innenfor mekanisk industri, sier Kari Aarbakke, regionsjef i Manpower.

– For bare et år tilbake var det lettere. Da hadde vi mye bedre tid på oss til å skaffe rett person til et oppdrag. Nå er det flere som er på jakt etter de samme personene, fortsetter hun.

Januar pleier å være en treg måned for vikarbransjen, men i år går arbeidslivet i Hordaland så det suser.

Stor vekst i etterspørselen

Manpower opplevde en oppdragsvekst på 24 prosent i januar i år, i forhold til januar 2005. Det vil si at 200 flere har Manpower som arbeidsgiver.

– Jeg har jobbet her siden 1999, og har aldri sett et slikt kjempeoppsving i markedet som vi har nå. Mest ettertraktet nå er de med erfaring fra oljebransjen. Gjerne en innkjøper, økonom eller ingeniør med oljefaglig bakgrunn, sier Aarbakke.

Vikarbyrået Adecco merker også den sterke veksten i etterspørselen. Deres omsetning økte med 52 prosent i 2005 i forhold til 2004. Også Adecco mangler ingeniører.

– Hvis du leser BT ser du at «alle» søker etter ingeniører. Det er en meget sterk vekst i etterspørselen med mange store prosjekter og utbygginger, sier Regiondirektør for Vestlandet, Reidun Brekke.

Den store pågangen gjør at bedriftene som vil ha vikarer ikke lenger kan velge og vrake sine vikarer på samme måte som tidligere.

– Ofte bruker kundene litt tid på å bestemme seg, men nå må vi si til kundene at de må bestemme seg fort. For i morgen er det ikke sikkert at kandidaten er ledig. Vi ser også at nyutdannede har lettere for å få seg jobb, forteller Aarbakke.

Lettere for nye på markedet

Reidun Brekke bekrefter at det blitt mye lettere å komme seg inn på arbeidsmarkedet.

– Å ja, det har snudd veldig de siste årene. En periode var det vanskelig for nyutdannede akademikere å få jobb, men det er mye bedre nå enn i fjor, sier Brekke.

Tidligere ble det ofte satt store krav til erfaring for nye ansatte. Dette ser nå ut til å endre seg.

– De som ikke har erfaring har nå en unik mulighet til å komme inn på markedet og få erfaring, sier Aarbakke.

Hun mener at dagens etterspørsel gir folk som har lyst til å prøve nye jobber en gyllen sjanse. Særlig for dem som strever med å få jobb i sitt gamle yrke.

– Å være litt åpen for å skifte bransje i forhold til det man har gjort tidligere, kan være lurt i våre dager, sier hun.