• Folk i Norge er passive, sier 34-åringen som ble angrepet med kniv og stein.

En mann i 60-årene fra Hong Kong kan takke ingeniørstudenten Torben Dyvik Jacobsen for at han fikk tilbake sekken sin etter et tyveri på åpen gate i Bergen 16. mai.

Politiet har registrert hendelsen klokken 19.54 torsdag kveld. De kaller det «tyveriforsøk fra person».

— En mann stakk av med lommeboken til en turist på stedet, bekrefter operasjonsleder Preben Wallestad i Hordaland politidistrikt overfor BT.

Løp rett på

En 34 år gammel student ble dagens helt da han så turisten løpe etter en mann ved Vektertorget i Bergen sentrum.

— «Stopp ham! Han stjal alle tingene mine», ropte han. Tyven løp bokstavelig talt inn i armene mine. Det vil si, jeg flyttet meg slik at han ikke kom forbi. Jeg ba ham levere tilbake tingene, sier Torben Dyvik Jacobsen.

— Jeg handlet på instinkt. Jeg tenkte ikke, sier han.

Tyven hadde i løpet av 50 meter klart å flytte det meste av innholdet i sekken til sine egne lommer. Litt etter litt leverte han tilbake det han hadde stjålet - først kortene, og til slutt flere tusen kroner.

— Jeg ba ham si unnskyld. Alt gikk på engelsk. Etter hvert sa han «I'm so sorry», sier Torben Dyvik Jacobsen.

Flere tok bilder

Dramaet var imidlertid nettopp begynt. En annen mann, som åpenbart kjente tyven, kom til.

— Han kom 30-40 sekunder senere og var virkelig aggressiv. De pratet sammen på et språk jeg ikke fikk med meg. Den andre sa at jeg skulle la dem gå. Jeg prøvde å holde begge fast. Jeg hadde en i hver arm, jeg er ganske stor, sier Dyvik Jacobsen.

Ingen andre våget å blande seg inn, selv om mange kom til. Noen tok også mobilbilder, ifølge Dyvik Jacobsen.

— Det var en god ansamling av folk rundt, flere sto med mobiltelefoner pekende, sier et vitne.

— Folk er så passive i Norge. Men de kan ha trodd at det var en vanlig krangel. Jeg ba ikke om hjelp heller. Det burde jeg kanskje gjort, men alt gikk så fort, sier Dyvik Jacobsen.

Opptrinnet skal ha vart i 6-7 minutter. En kvinne med forkle, som trolig jobbet på et utested i nærheten, skjønte alvoret og ringte til pollitiet.

Tok du bilder? Vet du noe om tyveriet? Ta kontakt med BT på 2211, eller skriv e-post

Sa nei til belønning

Den andre mannen kom seg etter hvert løs og hentet en stor stein som han ville kaste på Torben Dyvik Jacobsen.

Steinen på cirka fem kilo ligger fortsatt på bakken ved Vektertorget.

Jeg ville ikke ha finnerlønn. Turisten inviterte meg på en drink, men det sa jeg også nei til. Jeg ville bare videre

— Jeg måtte bare slippe. Jeg prøvde i stedet å ta hånd om turisten. Han fikk et sjokk av dimensjoner, sier 34-åringen. Som takket nei til belønning.

— Jeg ville ikke ha finnerlønn. Turisten inviterte meg på en drink, men det sa jeg også nei til. Jeg ville bare videre.

Fortsatt på frifot

De to mennene forsvant i retning Universitetet i Bergen, og løp mot Fosswinckels gate på Nygårdshøyden. De er fortsatt på frifot.

— Jeg fulgte ikke etter. Den ene hadde et eller annet våpen på seg. Jeg visste heller ikke om det var noen andre involvert, sier Dyvik Jacobsen.

— Jeg kan forstå hvis politiet ikke bryr seg om vanlige lommetyver, men disse to var voldelige og aggressive og hadde ingen betenkeligheter med å bruke stein og kniv, sier han.

Blødde kraftig

Han oppdaget at han blødde kraftig fra hånden og fryktet at han var blitt stukket med en sprøyte. Etter tre timer på legevakten ble det klart at det ikke var tilfelle.

— Men jeg angrer ikke på at jeg grep inn, sier han.

Politiet søkte med hundepatrulje i området, og fant mindre mengder narkotika. Ellers var søket resultatløst.

— Politiet har opprettet sak og etterforsker nå hendelsen, sier operasjonsleder Wallestad.

Slik ser de ut

Dyvik Jacobsen beskriver de to mennene slik:

  • Jeg tror tyven var fra Midtøsten eller Nord-Afrika. Han er i begynnelsen av 20-årene og har glatt, kort hår. Arr på hendene. 1,75-1,80 centimeter høy og tynn, rundt 70 kilo.
  • Den andre var litt høyere, over 1,80, kort skjegg. Han var kraftigere bygd, rundt 80 kilo. Trolig i midten av 20-årene. Han hadde mørkt, kortklipt hår. Han var trolig mellomeuropeer, men hadde ikke gjenkjennelig aksent, muligens fra Balkan/Øst-Europa.
HER SKJEDDE DET: Turisten og tyven løp rett i hendene til Torben Dyvik Jacobsen ved Vektertorget. Flere tilskuere fra utesteder i nærheten stimlet til, men bare en kvinne som ringte politiet, hjalp til.
OLE VALAKER