Så var sesongen i gang. I går var det russedåp — og påfølgende fest på Fanafjellet. Til klokken 00.44. Da sa politiet stopp.

— Det var meldt om mye bråk og en del slåsskamper i forbindelse med russens samling på Fanafjellet natt til fredag, heter det i loggen til Hordaland politidistrikt.

- Hakk i platen

En person skal ha fått skulderen ut av ledd, men fikk behandling på stedet av ambulansepersonell.

— Trafikken i Fanafjellsvegen ble hindret, så politiet oppløste samlingen og russen ble bortvist, sier operasjonsleder Jan Steimler i Hordaland politidistrikt.

Politioverbetjent Harald Lekven i Fana forteller at de ved midnatt rykket ut til bevisstløse personer i veikanten.

— Men det viste seg at det var russ som hadde hyrdestunder i veikanten. Vi skal jo være glade for at ingen hadde besvimt, sier han.

— Det er hakk i platen. Det har gått over styr på Fanafjellet i mange år, og det samme skjer nok neste år, også, legger han til.

Ifølge Lekven har politiet hatt en alvorsprat med russen og påpeket at dersom de ikke skjerper seg, stenger politiet Fanafjellet for russen.

Utkledd som russ

Stasjonssjef Morten Ørn ved Bergen sør politistasjonsdistrikt sier det var mange samlet oppe ved parkeringsplassen på Fanafjellet.

— Det var en del personer der som ikke tilhører russen, men som hadde russeantrekk. Arrangementet gikk litt over styr, ble stengt av politiet og avsluttet.

Men russen ga seg ikke, og en god del flyttet seg ned mot Lagunen. Der klaget naboene, og russen ble fjernet også derfra.

— Hovedproblemet på Fanafjellet var fyll. Det var veldig mange trafikkfarlige situasjoner. Man beveget seg ute på veien der i stor grad, og det ble også noen slagsmål, sier Ørn.

Uroelementer

- Hva tenker du om fremtidige fester på Fanafjellet?

— Jeg er litt bekymret for den fremtidige russefeiringen, i og med at en del uroelementer melder seg på disse festene, som bare er ute etter å lage bråk. Det gjelder å få dem under kontroll tidligst mulig.

Politiet skal ha oppfordret alle nattåpne bensinstajoner i Fana om å stenge dørene etter beslutningen om å jage bort russen ble tatt - av frykt for at det skulle oppstå situasjoner på stasjonene.

Håper det var en tankevekker

Russepresident Petter Krogh Nilsen kom på Fanafjellet akkurat i det politiet var i ferd med å avslutte festen.

— Jeg snakket med politiet, og fikk inntrykk av at de ikke hadde kontroll på situasjonen. Jeg hørte at det hadde vært slagsmål, og da er det greit å vise folk bort. Vi kan ikke ha folk der hvis ikke det er kontroll, spesielt med tanke på slåsskamper, sier Nilsen.

Han sier russen har en god dialog med politiet, og at de har ryddet området der oppe.

— Jeg får håpe dette blir en tankevekker for folk. Hvis de skal lage bråk, får de ikke være der. Det er kjipt at noen ødelegger for hele russen, og det finnes grenser for hvor ille man kan oppføre seg før folk ikke vil ha dem der lenger, sier russepresidenten.

Bergenshallen i kveld

Nilsen håper det at politiet måtte avslutte festen på Fanafjellet gjør at folk innser konsekvensen av det de gjør.

— Jeg tror det vil roe seg og blir bedre. Dette er første dagen i russetiden, og folk vet ikke helt hva de går til. Noen tror de er helt unntatt lover når de er russ, men det er de jo ikke.

Han understreker at festen på Fanafjellet ikke er et offentlig arrangement, selv om det er russen som står for opprydningen.

I kveld samles russen i Bergenshallen.

— Der har vi leid inn profesjonelle vakter, vi har dugnadsvakter som hjelper til, Natteravnene kommer, politiet og Røde Kors stiller. Der har vi full kontroll. Området er inngjerdet, og vi har et helt annet opplegg, sier han.