— Store vannmasser gjør at det ikke er forsvarlig å fortsette arbeidet. Derfor er redningspersonellet trukket ut, sier operasjonsleder Preben Wallestad i Hordaland politidistrikt.

Dermed kan det ta lang tid før den antatt omkomne mannen blir funnet. Letingen blir gjenopptatt når forholdene bedrer seg i tunnelen.

Tre personer var inne i tunnelen da taket i kraftanlegget raste sammen ved 14-tiden lørdag.

Både Veidekke og Hydro hevder å ha gjort grundig forarbeid med tanke på sikkerheten til dem som skulle utføre opprydningsarbeidet i tunnelen.

– Vi gjorde grundige undersøkelser i forkant, men når dette tragiske først har skjedd, må vi finne ut hva som gikk galt for å hindre at noe slikt skjer igjen, sier informasjonssjef Erik Brynhildsbakken i Hydro til NTB.

Selskapet har nå innledet en egen gransking av ulykken, men Brynhildsbakken kan ikke si når den ventes å være avsluttet. Han vil heller ikke komme inn på mulige årsaker til rasulykken som krevde to menneskeliv.

– Vi bistår nå politiet i søket etter den andre omkomne. Samtidig er vi opptatt av å ta vare på pårørende og andre involverte som best vi kan. Vi har blant annet opprettet et senter i Røldal hvor relevant ekspertise er tilgjengelig, sier han.

- Kollegaen var nøkkelperson

Politiet berømmer innsatsen til den tredje personen som var til stede da raset gikk.

– Han har vært en nøkkelperson i forhold til innsatsen på ulykkesstedet, sier lensmann Øyvind Rosseland.

Etter et døgn med hardt arbeid hviler mannen seg nå.

– Han har fram til lang på dag i dag bidratt enormt til redningsaksjonen, sier Rosseland.

En person er fortsatt savnet etter rasulykken i Røldal der en annen person mistet livet lørdag.

Les også: Geologer mente det var trygt

- Trist for alle

Den savnede er en mann fra Vik i Sogn. Ifølge BA er han 22 år gammel.

— Vi har hatt en tragisk hendelse der en av våre ungdommer er rammet, sier ordfører Marta Finden Halset til bt.no.

Hun opplyser at kommunens kriseteam er koblet inn i saken. De har hatt kontakt med mannens pårørende.

— Dette er en forferdelig hendelse for vår vesle kommune. Det er selvsagt trist for oss alle. Men tankene går først og fremst til de pårørende, sier Halset.

- Ikke håp

Redningsmannskapene regner ikke med å finne den savnede mannen i live. Letingen pågår fortsatt, men arbeidet er vanskelig på gå grunn av store mengder vann i tunnelen som må pumpes ut. Håpet er at en i løpet av dagen kan sette i gang søk med hunder.

— Nå er status at vi har fått gjort det søket vi hadde planlagt i går. Det har ikke forandret status på antall funn, så vi mangler fremdeles en person, sier lensmann i Odda Øyvind Rosseland.

— Situasjonen er slik nå at det må pumpes ut vann før vi kan få gjort nye søk. Vi vil søke på nye steder etter hvert som det blir forsvarlig, sier Rosseland.

— Det er spor etter det som har skjedd, og det er ikke tvil om at det har vært krefter løs der inne, både med stein og vann. Vi har ikke noe håp om å finne overlevende.

- I sjokk

Rosseland opplyser at den omkomne er enn mann født i 1959. Familiene til begge de to er varslet, ifølge lensmannen, som likevel ikke ønsker å gå ut med identifiserende opplysninger om dem.

— Vi følger bare familienes ønsker. Vi har sagt at vi skal holde litt igjen. Det er folk som er litt i sjokk, dette, sier Rosseland.

Raset gikk 1250 meter inne i en tunnel i tilknytning til Svandalsflona kraftverk.

Scanpix
Vik kommune