Fortvilet måtte Emenike se at flyet hans gikk uten ham mandag kveld. Tollerne brukte tre timer på å avhøre ham og gjennomsøke alle eiendeler. I går skulle han vært tilbake på jobb i Spania, og mandag kveld prøvde Emenike å få tak i arbeidsgiveren for å forklare situasjonen.

Søndag fortalte BT om hvordan Emenike ble behandlet da han ankom Bergen torsdag for å besøke broren Galvin Ernest, som har bodd her i seks år. Da ble han holdt tilbake i hele syv timer. Tollerne skar opp bagen hans og avhørte ham i timevis.

— Hevnaksjon

— Jeg kan ikke forklare hvordan det føles at broren min blir behandlet slik nok en gang. Bare fordi han har nigeriansk pass, sier Galvin Ernest.

Broren var mandag kveld mest opptatt av problemene han kunne få med arbeidsgiveren når han ikke stilte på jobb i går.

— Vi har inntrykk av de stanset Fineface som en ren hevnaksjon etter oppslaget i BT, sier Galvin Ernests samboer, Ap-politiker Joril Christensen.

Hun er svært lei seg og sint over behandlingen Fineface Emenike har fått.

— Han kommer aldri til å besøke broren igjen, det er helt sikkert. Han visste ikke at han hadde forvillet seg til et så rasistisk land. Jeg er flau og lei meg, sier Christensen.

Emenike hadde med seg noen tusenlapper da han ble stanset. Broren sier at det var penger han hadde sendt med for å gi til familien i Afrika. Tollbetjentene ville ikke tro på den historien.

- Ikke rasisme

Avdelingssjef for grensekontrollen i tollregion Vest-Norge, Øyvind Hafsøe, tilbakeviser at kontrollen hadde sitt opphav i hevn eller rasisme.

— Vi driver en seriøs kontrollvirksomhet. Hvilke utvelgelseskriterier vi forholder oss til er hemmelige, fordi ellers ville det hindret vår virksomhet. Det jeg kan si er at ingen kan holdes tilbake på grunnlag av verken hevn, hudfarge eller statsborgerskap, forteller han.

Hafsøe vil ikke gå inn på detaljer rundt tilbakeholdelsen av Emenike.

— Det var en utgående kontroll. Grunnlaget for kontrollen kan jeg ikke uttale meg om fordi det er taushetsbelagte forhold, sier han.

HOLDT TILBAKE: Fineface Emenike fikk et nytt ublidt møte med tollen i Flesland da han skulle forlate Bergen i går. Her sammen med broren og hans samboer.
Helge Skodvin