• Noen skrek «voldtekt» flere ganger. Jeg løp mot lyden. Han lå oppå henne på fortauet. Blusen var revet opp, forteller Geir Antoniussen (27).

Natt til i går grep han inn da en ung kvinne ble overfalt på Damsgård. Politiet roser Antoniussen for å ha forhindret at gjerningsmannen klarte å stikke av.

— Jeg driver med kampsport og var ikke redd. Bare forbannet, rasende over at slikt kan skje på åpen gate i Bergen, sier 27-åringen til Bergens Tidende.

«Ikke rør deg»

Like før klokken 04.00 i går var Antoniussen på vei hjem fra sentrum til Damsgård. Da han kom til Nylundsveien, hørte han fortvilte rop om hjelp.

— Det var like ved studentboligene. Jeg forsto at det var alvor og løp etter lyden. Da jeg kom opp en steintrapp, så jeg dem. De lå midt på fortauet. Min eneste tanke var å få ham vekk.

Det 20 år gamle offeret hadde opplevd enhver kvinnes verste mareritt. På vei hjem fra byen skal hun ha blitt angrepet og voldtatt.

— Han skvatt da jeg kom. Jeg trengte ikke røre ham. Han hoppet opp med en gang.

— Forsøkte han å stikke av?

— Jeg ropte at han skulle stå i ro, ellers ville jeg slå ham rett ned. Den advarselen hjalp. Han rørte seg ikke. Sa bare at alt hadde skjedd frivillig.

Antoniussen trodde ikke på mannens forklaring. Han slo nødnummeret og ba politiet komme med en gang. Samtidig forsøkte han å trøste den unge kvinnen.

— Hun skalv og gråt hele tiden, sa at det var flaks jeg kom forbi. Klærne hennes var revet opp, mener Antoniussen.

Få minutter senere var politiet på plass. Kvinnen ble kjørt til Legevakten for behandling og undersøkelser.

Tobarnsfar

I går ble en 42 år gammel tobarnsfar fengslet for fire uker, siktet for voldtekten. Politiet mener saken er opplagt.

— Det er åpenbart at dette er en voldtekt, sier politiadvokat Per Johan Askvold til Bergens Tidende.

Mens 20-åringen har beskrevet opplevelsen som et rent mareritt, hevder mannen at kvinnen var frivillig med på å ha sex.

Han har imidlertid forklart at han aldri hadde sett henne tidligere, og at han ikke visste verken navnet eller adressen hennes.

— Er det ikke litt underlig at de to skal ha hatt sex på åpen gate uten at de en gang visste navnet på hverandre?

— Siktede har forklart at han møtte henne på Puddefjordsbroen, og at hun spurte om han kunne følge henne hjem. Det skal ha utviklet seg derfra, sier mannens forsvarer, advokat Egil Jordan.

Politiet ønsket å få mannen fengslet både på grunn av gjentakelsesfare, fare for bevisforspillelse og fordi det er overveiende sannsynlig at mannen har begått en ugjerning med en strafferamme på mer enn ti år.

Dommeren ga dem medhold bare på det siste punktet, og fremhevet hvordan folks følelse av rettssikkerhet ville bli sviktet dersom en slik mann hadde fått gå fri.

Den siktede 42-åringen påkjærte avgjørelsen om varetektsfengsling på stedet.

«Ville skapt frykt»

Det var ikke bare Antoniussen som hørte kvinnens skrik. En beboer i Nylundsveien våknet av bråket fra fortauet. Han åpnet vinduet og forsikret seg om at den antatte voldtektsmannen ble stående til politiet kom.

Politiadvokat Askevold gir både Antoniussen og det andre vitnet honnør for å ha gjort de rette tingene i situasjonen.

— Det er utrolig viktig at en slik sak får en så rask løsning. Det ville skapt stor frykt i bybildet om denne mannen hadde gått løs, sier Askevold.

Selv om politiet mener de har tatt rett mann, gjenstår fortsatt mye etterforskning. De ber derfor personer som har vært i Nylundsveien natt til i går, eller sett kvinnen gå mot åstedet, om å ta kontakt med Vold- og sedelighetsseksjonen ved Hordaland politidistrikt.

</b><b>ÅPEN GATE:</b> Den 20 år gamle kvinnen skal ha blitt overfalt og voldtatt på fortauet her i Nylundsveien. En tobarnsfar er siktet for ugjerningen. EIRIK BREKKE (foto)
</b><b>HØRTE ROP:</b> Geir Antoniussen (27) trøstet offeret og sørget for at den antatte gjerningsmannen ble tatt. EIRIK BREKKE (foto)