Fotland tok utgangspunkt i at snegler ikke tåler salt. I stedet for å bruke vanlig salt, fikk han ideen om å bruke biter av en saltslikkestein som legges ut til sauer på beite. De lages av materiale som er motstandsdyktig mot regn.

Dermed gikk han til verket og kuttet saltsteinen i 20 cm lange, et par centimeter tykke og brede staver. Disse la han etter hverandre som et gjerde på gresset. Han forteller til Bergens Tidende hva som skjedde:

  • Les: Tommy fant dette vårtegnet. «Jeg holdt nesten på å tråkke på den»— Som et forsøk la jeg staver av saltslikkestein i en firkant på plenen og plasserte tre snegler inne i firkanten. En av sneglene prøvde å stikke av over «gjerdet». Den døde momentant. De andre sneglene la seg i ro. De ble liggende i ro til de tørket inn og døde noen dager senere, forteller Fotland.

Effektiv barriere

— På bakgrunn av de gode erfaringene la jeg en kveld staver av slikkesteinen som en barriere mellom hagen og et felt utmark utenfor hagen. Jeg talte 100 snegler på utsiden av «gjerdet» denne kvelden. Normalt invaderes hagen av snegler på dette stedet i løpet av natten.

— Men dagen etter var det ikke kommet en eneste snegl forbi «gjerdet». Vanligvis har vi plukket mellom 20 og 40 snegler hver dag på plenen. De siste dagene har det ikke vært en enste brunsnegl i hagen. Med saltbarrieren kommer ingen snegler inn, og de som prøver, dør i forsøket. Dette er et både miljøvennlig og billig middel for å holde brunsneglene ute fra hagen, sier Fotland.

Les: «Den var veldig ekkel og hissig»

Førsteamanuensis Torstein Solhøy ved Zoologisk Institutt ved Universitetet i Bergen leder et femårig forskningsprogram på iberiasnegl i Bergen og på Stord. Han besøkte Fotland sammen med Bergens Tidende. Solhøys umiddelbare kommentar til dette middelet mot brunsnegl var denne:

- Fiffig og interessant!

— Fiffig og interessant! Meget spennende. Dette er så interessant at jeg vil prøve ut metoden i et forsøksfelt vi har i Haukedalen i Åsane, sier Solhøy.

— Salt er et velkjent middel mot snegler fordi det dreper dem. Vanlig strøsalt har den ulempe som bekjempelsesmiddel at det regner vekk, samtidig som det dreper vegetasjon som for eksempel plengress. Men saltslikkesteinene gir fra seg så lite salt til omgivelsene at jeg tviler på at de utgjør en forurensningsfare, sier han.

  • Les: Anbefaler øl og hvitløk til brunsneglenBåde Fotland og Solhøy understreker at saltslikkesteinene kan brukes som barriere for å hindre sneglene i å ta seg inn på ett eller flere felter i hagen der de brune skadegjørerne er uønsket. Med dette hjelpemiddelet kan man «gjerde» inn blomsterbed, plener og bær- og grønnsaksenger. De sneglene som allerede er på innsiden av «gjerdet», kommer seg imidlertid ikke ut. De må man bekjempe manuelt ved for eksempel å håndplukke dem for så å avlive de brune eklingene. En av fordelene med å stenge ute sneglene med et «gjerde» av saltslikkestein, er at man kan reise bort i lang tid uten at snegler gjør stor skade i hagen som er uten tilsyn.

Kloke snegler?

Fotland har laget en ca. 15 meter lang barriere av saltsteinene, til en pris på 10 kroner pr. meter. Han er usikker på hvor bestandig slikkesteinen er mot nedbør, men regner med å få erfaring om dette utover sommeren. Den kreative hageeieren ser heller ikke bort fra at det produseres en mer værbestandig variant av saltslikkesteinene enn den han fikk tak i. Han har kontaktet importørene av den hollandskproduserte saltslikkesteinen med spørsmål om det er interessant å produsere staver av dette stoffet med tanke på bekjempelse av brunsnegl. Importøren bemerker at man i så fall må registrere så stor etterspørsel at det vil lønne seg å produsere den i staver.

— Noen har påstått at snegler er kloke. Er det sannsynlig at de brunsneglene som gikk på saltslikkesteinen advarte de andre sneglene siden de la seg til ro og ikke prøvde seg på barrieren?

— Vi vet at snegler sender ut såkalt alarm-feromon - et luktestoff - som kan være et varsel til de andre sneglene om at det er fare på ferde, sier Solhøy.

— Hvorfor døde disse sneglene som holdt seg i ro langt fra saltslikkesteinene?

— Brunsneglen tåler ikke store doser direkte sollys, og tørker rett og slett ut når de ikke kommer seg i skjul om dagen, sier Solhøy.

Han er takknemlig om BT-leserne kan gi tips om andre former for brunsneglegjerder.