11-åringer på barneskolen får servert sex— og voldtektsskildringer, banning og skrekkfilm som virkemidler i et leseprosjekt i regi av Foreningen !Les. Nå vil Tomas Moltu, byråd for barnehage og skole, stoppe hele prosjektet.

Moltu har ennå ikke oversikt over hvor mye bøkene og filmen fra leseprosjektet «Den andre siden» er brukt i skolene i Bergen, men etter å ha sett reaksjonene til foreldre og elever i Fredrikstad er han ikke i tvil om at leseprosjektet må stoppes.

– Angstskapende og perverst – Dette er ikke noe som hører hjemme i skolen, sier Moltu til bt.no. Det er kommet reaksjoner fra både foreldre og elever som påpeker at dette er grovt, angstskapende og perverst.

Moltu kommer til å ta opp problemstillingen på en samling med rektorene i Bergen like over høstferien.

Byråden understreker at han er klar over at det finnes mye uheldig materiale som er tilgjengelig for barn og unge, spesielt på nettet. Det er imidlertid ingen grunn til å være mindre kritisk til innholdet barna får servert på skolen.

– Vi ser ingen grunn til at elevene skal få servert slikt fra en offentlig skole, sier han.

Moltu kommer også til å følge opp samarbeidet med Foreningen !Les, og utelukker ikke samarbeid også i fremtiden, men da med et helt annet innhold.

Medietilsynet reagerer

NRK har fått Medietilsynet til å vurdere en film elevene skal se i forbindelse med leseprosjektet. Hensikten med filmen er at elevene skal kjenne igjen rollefigurer fra ulike tekster i prosjektet.

Seniorrådgiver Berit Andersen sier til NRK at filmen ville fått 15 års aldersgrense hvis den hadde blitt vurdert for vanlig kinovisning. Filmen har ifølge Andersen en gjennomgående angstskapende stemning, og foregår i et svært realistisk miljø.

Ungdomsskoleelevene Sofie Ulfeng Skjenken og Malin Marie Englund Børresen i Fredrikstad synes ikke leseaksjonen er noe særlig, skriver nrk.no.

– Jeg så ikke så mye på filmen, jeg snudde meg rundt. Den var skummel, og det var mange som skvatt og skrek, sier Malin Marie Englund Børresen til NRK.

Ville ikke lese mer Også tekstene fra boken «Den andre siden» har fått elevene til å reagere.

Sofie Ulfeng Skjenken leser opp følgende eksempler for NRK:

«Hånda hans rundt min hånd, leder hånda mi nedover. Nedover mot hans... pikken hans, rett og slett. Den var hard, helt kjempe, kjempehard»

«Svar ham, for faen. Ellers skal vi knuse trynet ditt»

«Jeg får et glimt av ordførerens ståpikk, og kjenner hånda hans begynne å rive i shortsen min»

– Jeg synes det var ganske mye over kanten det som sto i den, så da jeg leste den første leksa, ville jeg ikke lese mer, sier Sofie til NRK.

Det lyktes ikke bt.no å få tak i representanter for Foreningen !Les fredag formiddag.

DEN ANDRE SIDEN: Medietilsynet ville gitt 15 års aldersgrense til «Den andre siden». Filmen beskrives som realistisk og angstskapende.
Fra filmen
KRENKENDE: - Vi ønsker ikke materiell i skolen som er grovt krenkende, sier byråd for barnehage og skole i Bergen Kommune, Tomas Moltu.
Bjørn Asle Grimstad