Lørdag inviterte NAF Motorsport Bergen til organisert kjøring på isen på Ulvenvatnet i Os. Ifølge Rolf S. Hagen i NAF Motorsport Bergen var planen å lære folk å kjøre på is.

— Vi har ikke gjort dette på minst 20 år, så dette er virkelig noe vi gleder oss til, sa Rolf S. Hagen i NAF Motorsport Bergen til bt.no tidligere i dag.

Men det skal vise seg at han gledet seg litt for tidlig. Nå i ettermiddag har nemlig Os kommune trukket tilbake dispensasjonen til kjøring i utmark de ga tidligere i uken.

— Det kan tyde på at vi har gitt en dispensasjon vi ikke skulle gitt, sier kommunaldirektør for samfunnsutvikling Karl Ole Midtbø og fortsetter.

— Dette er en glipp fra vår side.

Kommunaldirektøren sier at denne saken har vært til administrativ behandling, men at det egentlig må gjøres en politisk behandling. I tillegg legger han vekt på at når det skal gis dispensasjon til kjøring i utmark og spesielt iskjøring skal det gjøres mange undersøkelser for at slike ting kan tillates. Det er det ikke gjort i dette tilfellet.

Skuffet

Monica Flaterås, formann i NAF Motorsport Bergen, er selvfølgelig svært skuffet over avgjørelsen.

— Jeg fikk klump i magen. Dette er virkelig noe jeg har gledet meg til. Det var en kjempenedtur, sier hun.

Flaterås fikk beskjed fra kommunen på onsdag om at alt var i orden. De kastet seg rundt og hadde på plass det meste da kontrabeskjeden kom.

— Det eneste som gjensto var at brannvesenet skulle være med når vi sjekket istykkelsen på Ulvenvatnet nå i ettermiddag, sier hun.

Og legger til at de er veldig opptatt av å ha alt på plass når det gjelder sikkerhet.

— Vi har til og med fått låne sikkerhetsutstyr fra brannvesenet. De var positive til opplegget. Vi har også ringt mer erfarne iskjører for å få råd og veiledning fra dem, sier hun.

- Er veldig farlig

En av dem de har rådført seg med er Jan Vidar Bottolfshus fra Hebbes Racing Club. Han har drevet med iskjøring i 36 år på Nedre Solevann i Sigdal.

— Det er veldig farlig med iskjøring og jeg tørr ikke si at Ulvenvatnet er trygt å kjøre på. Jeg bruker 45 centimeter som mal når jeg skal kjøre, sier Jan Vidar Bottolfshus fra Hebbes Racing Club.

Det vannet han kjører på i dag har han brukt 6 år på å få godkjent. Han sier han aldri hadde begynt med dette hvis han hadde vist at det hadde tatt så lang tid.

— Jeg hadde ikke turt å kjøre på et ukjent vann dersom jeg ikke hadde sett hvordan isen hadde lagt seg. Du må følge med på isen hele tiden, sier han

Gikk gjennom isen

Han har selv fått merke hvordan det går dersom man ikke sjekker isen godt nok. – Jeg kom kjørende oppover et vann og hadde ikke gjort gode nok målinger hele veien. Vanligvis måler jeg for hver 10 ende meter. Det hadde jeg ikke gjort denne gangen. Plutselig forsvant isen under meg. Mer husker jeg ikke. Jeg ble slått i svime.

Heldigvis for Bottolfshus så hadde han en mann som fulgte etter han på snøskuter.

— Han fikk dratt meg opp igjen av vannet. Uten han hadde jeg ikke snakket med deg på telefonen i dag. Jeg hadde utrolig flaks, sier han.

Gir seg ikke

Monica Flaterås forstår godt at folk kan være skeptisk til iskjøring. Men påpeker at de har gjort det de mener bør gjøres for å være på den sikre siden. Overskuddet fra arrangementet skulle ifølge RadiOs ha gått til et veldedig formål.

— Vi kommer ikke til å gi oss. Dette skal vi få til en eller annen gang. Nå skal vi sette oss ned å skrive en ny søknad, men det er tvilsomt at vi får det til i år, sier Flaterås.