Ingen biler slapp gjennom kontrollen ved Kolltveit tirsdag ettermiddag. 30 politistudenter vinket inn alt som kom kjørende nordover på Sotra. Men de ga ikke studentrabatt da de skrev ut sine bøter.

Under kyndig ledelse fra erfarne UP-betjenter gikk de gryende politimannskapene ut i veien og vinket bil etter bil inn til siden.

– Det viktigste er å følge nøye med på bilene som kommer imot, forteller politiførstebetjent Tor Helle og formaner elevene til å tenke egen sikkerhet først.

— Politiblikket

Bilene havnet i fire parallelle rekker der studentene kontrollerer på løpende bånd.

Politiutdannelsen går over tre år. Det andre skoleåret er opplæring i praksis. I Hordaland er nesten 60 elever utplassert ved lensmanns- og politikontor for å lære faget gjennom praktisk arbeid.

— Jeg synes det går fint. Det gjelder å se med «politiblikket», sier Maia Borge.

Hun er utplassert ved Fjell og Sund lensmannskontor og trives godt der.

Mens sjåfør etter sjåfør leter etter førerkort og vognkort, studerer hun mønsterdybde på dekk, sjekker lysene og at alt er i orden med bilen.

Lærer

En bilist har fått 2000 kroner i bot for å kjøre uten nummerskilt fremme, en annen fikk et forelegg for å kjøre med slitte dekk.

UP-sjef Terje Oksnes forteller at elevene skal ha flere slike øvelser i dagene som kommer.

— De skal lære å a vare på egen sikkerhet, hvordan sipende oppfører seg, hvordan man skal gi tydelige tegn, ramser han opp.

Kontroll1.jpg
Jo Hjelle
HUSK REFLEKS: 30 politielever.
Jo Hjelle