• Penger kan ikke avgjøre hvem som får behandling, sier statsministeren.

— Jeg vil advare sterkt mot at penger skal få bestemme hvem som får behandling og ikke, sier statsministeren

Han har lite til overs for Høyres forslag om å innføre høyere egenandeler for å korte ned sykehuskøene.

Det var i et intervju med Aftenposten, at Bent Høie, Høyres helsepolitiske talsmann og potensielt ny helseminister etter valget, sa at de vil gå inn for å øke egenandelene på behandlinger som ikke skal prioriteres.

— Vi har alltid hatt egenandeler i i Norge, men de har vært lave, og med et tak. Det Høyre her ønsker er å bruke egenandelen til å få en omfattende reduksjon i etterspørselen etter helsetjenester, sier Stoltenberg.

Vil ikke la markedet styre

Blant eksemplene på pasientgrupper som kan måtte punge ut, nevner Høie pasienter med skjemmende åreknuter, og folk som snorker uten at det er helsefarlig. Utover det vil han ikke svare på hvilke pasienter han vil nedprioritere fordi det må være opp til leger og andre eksperter å avgjøre.

Statsministeren er kritisk til at Høyre ikke vil spesifisere mer hvilke pasienter de mener kan nedprioriteres.

— Da kan det være mange sykdommer som vil bli nedprioritert. Det vi da fort kan oppleve, er at det ikke er behov, men penger som avgjør hvem som får behandling, sier Stoltenberg.

— Markedet kan ikke styre helsevesenet, sier han.

Et annet helsevesen

Høyre ønsker en helsereform som gjør det mulig at alle pasienter med rett til behandling selv kan velge om de vil behandles ved en privat eller offentlig institusjon.

Stoltenberg mener Høyres forslag vil gjøre at kommersielle aktører automatisk får tilgang på penger, som vil gå på bekostning av offentlig helsevesen.

— Det blir et helt annet helsevesen, sier Stoltenberg.

Selv mener han sykehuskøene må kortes ved å øke bevilgningene til det offentlige helsevesenet.

— Slik at vi kan ansette flere og bygge nye bygg, og dermed behandle flere, sier Stoltenberg.

Stolteberg1.jpg
MARIE HAVNEN