HEIDI DITLEFSEN

— Vi skal seile i Skagerak et døgn før vi skal møte «Christian Radich» i Drøbak tirsdag morgen. De tre skipene seiler så i gåsegang til Oslo hvor det blir stas og festivitas, sier kaptein på «Sørlandet», Ivar Mortensen.

Bergensskipet «Statsraad Lehmkuhl» kom til Kristiansand i går ettermiddag for å hente «Sørlandet». Begge skipene er fulle av mannskap og inviterte gjester som er med på turen.

Mange dansker

— Vi har 65 passasjerer og 20 mannskap om bord. Mange av dem er dansker, men også tre engelskmenn er med, forklarer Mortensen.

De tre tidligere skoleskipene har selv tatt initiativ til å være med på markeringen av unionsoppløsningen i Oslo. Etter planen skal de tre skipene ankomme Oslo tirsdag klokken 12 for å være med på feiringen.

I går fikk også seilskutene overrakt hvert sitt svære frimerke med bilde av seg selv på av Posten Norge.

- En ære

— Det er ikke alle forunt å komme på frimerke i forbindelse med unionsoppløsningen. Jeg håper det oppleves som en ære å komme som frimerke, sa informasjonssjef i Posten Norge, Eivind Rossen, da han overrakte frimerkene på fullriggeren «Sørlandet» søndag ettermiddag.

Hvert år gis det ut cirka tjue nye frimerker i Norge. De tre frimerkene av fullriggerne trykkes i et opplag på mellom 800.000 og en million. Alle tre kommer i en serie om århundrets øyeblikk. Frimerkene vil være i salg fra tirsdag 7. juni.

Ble sunget av gårde

Da «Sørlandet» og «Statsraad Lehmkuhl» reiste fra Kristiansand, skjedde det til sang fra Fullriggeren Sørlandets Shantykor. Koret sang «The Sailor's Farewell» av Øystein Fevang, mens seilskutene satte av gårde mot Skagerrak.

— Vi skulle gjerne ha vært med, og det var også planen. Men for de fleste av oss var det vanskelig å få fri fra jobben midt i uken, sier dirigent i koret, Berit Haavik Nilsen. Shantykoret teller til vanlig 30 stykker. Halvparten av dem sang skipene av gårde i går.

SEILTE AV GÅRDE: I tospann satte fullriggerne «Statsraad Lehmkuhl» og «Sørlandet» av gårde mot Oslo i går ettermiddag. Planen er å være i Oslo tirsdag klokken formiddag.<br/>Foto: TORSTEIN ØEN