Tidligere samferdselsminister Kjell Opseth (Ap) satt i styret i Vest Tank i Gulen da to tanker eksploderte i mai 2007. Men verken han eller et annet styremedlem var særlig inne i den tekniske siden av anlegget.

Dette kom fram da de tidligere styremedlemmene Opseth og Arve Harald Mjømen forklarte seg i Nordhordland tingrett mandag.

Opseth ga uttrykk for at han stolte på daglig leder ved Vest Tank, Jostein Berland.

— Hadde jeg ikke gjort det, hadde jeg vel ikke fortsatt i styret, sa den tidligere politikeren som nå oppga sitt yrke som pensjonist.

Opseth drev konsulentvirksomhet etter at han forlot storting og regjering, og i den egenskap ble han bedt av Berland om å sitte i Vest Tank-styret.

— Min bakgrunn er ikke særlig petroleumsfaglig. Det var ikke derfor jeg kom inn i styret. Jeg kan tenke meg at de spurte meg fordi de regnet med at etter 20 år i Stortinget og regjeringer så satt jeg med en kompetanse de hadde behov for, sa Opseth.

Berland og eieren av Vest Tank, Trond Emblem, står tiltalt for brudd på en rekke lovbestemmelser i forbindelse med eksplosjonen. Saken pågår i Nordhordland tingrett i Bergen.