5. mars 1964 la hurtigruten «Lofoten» ut fra Festningskaien på sin jomfrutur fra Bergen. Den ble sjøsatt fra Akers Mek. året i forveien, og erstattet gamle «Lofoten» fra 1932. I går lå den fortøyd ved Bryggen, pyntet til fest. Et førtitall gjester var invitert til mottakelse om bord, deriblant ordfører og representanter for havnevesen og kunder. Gårsdagen markerte starten på en 11 dager lang feiring langs norskekysten.

«Lofoten» er det eneste av de gamle skipene som fortsatt går i rute.

— Vi går nå i vanlig trafikk istedenfor «Nord-Norge». I april får vi avløsning, men i september skal vi inn i rute igjen, sier kaptein Jakobsen.

Det er meningen at skipet skal gå i trafikk i ytterligere fem år.

Kapteinen skjønner at folk synes skipet ser spinkelt ut sammenliknet med de nye hurtigruteskipene, som er fire ganger tyngre.

— Ja, men jeg skal si deg at denne er dobbel så sterk. Jeg har jobbet på «Lofoten» siden 1983, og det har gått helt knirkefritt, sier helgelendingen som har ansvaret om bord.

Rederiet Ofotens og Vesteraalens Dampskibsselskab (OVDS) har nylig kostet på skipet en omfattende restaurering og ombygging. «Lofoten» stiller derfor nypusset og stram på jubileumsturen.

FØRR EI DAME! MS «Lofoten» la ut fra Bergen første gang 5. mars 1964, den gang folk kjørte rundt i Ford Anglia. Torgrim Jakobsen er stolt kaptein om bord på 40-årsjubilanten.<br/>Foto: KNUT STRAND