Øyvind Opdal Olufsen

Alder: 24 år

Yrke: Styreleder i Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) og student

Bosted: Bredalsmarken på Møhlenpris

Hvor vokste du opp?

— Jeg er født i Harstad, men vokste opp på Kløfta, utenfor Oslo. Det er et lite sted der det ikke skjer så mye.

Når flyttet du til Bergen og hvorfor?

— Det skjedde helt på slump og impuls i 2000. Da hadde jeg ikke vært i Bergen på 10 år, minst. Jeg var akkurat ferdig med militærtjenesten, og ikke helt sikker på hva jeg skulle gjøre. Så da en god venn av meg flyttet hit, hang jeg meg på.

Hvordan trives du i Bergen?

— Veldig godt. Bergen er en fin by med flott arkitektur, og akkurat passe stor. Samtidig skjer det mye spennende her. Jeg er også glad i sjøen og fjellene. Kløfta er helt flatt.

Hva er spesielt ved Bergen?

— Den sterke identiteten og lojaliteten bergenserne har til byen sin. De er enormt stolte av den. Dessuten har Bergen én av alt: Ett fotballag, et basketballag, en stor avis og så videre. Jeg tror det virker veldig identitetsskapende.

Hvor går søndagsturen?

— På kafé. Men ofte begrenser den seg til turen fra soverommet og ut på sofaen. Om søndagen er det ingen møter i SiB og det skjer lite annet, så jeg kan slappe ordentlig av.

Favoritt utested?

— Det varierer. Jeg jobbet på Kvarteret i tre år, og i den perioden gikk jeg ofte dit også når jeg hadde fri. Ellers finnes det mange koselige steder, som Café Opera, Strega og Onkel Lauritz.

Hvor handler du klær?

— Jeg er ikke så veldig opptatt av mote. Det blir egentlig hvor som helst.

De beste skillingsbollene?

— Jeg kjøper så sjelden skillingsboller at det vet jeg ikke. Wienerbrød liker jeg bedre.

Ditt beste skoleminne?

— Jeg ble utskrevet befal under militærtjenesten, og var derfor på befalsskole en stund. Det var spennende, og jeg er glad for at jeg kom inn. Vi fikk mye ledelsestrening og lærte lederskap i praksis, og det har jeg hatt god bruk for senere.

Din bergenske favorittrett?

— Jeg er veldig glad i pinnekjøtt, og spiser det gjerne på Wesselstuen når det nærmer seg jul. Men på julaften er det ribbe.

Hvor er du medlem?

— Norsk arbeiderparti, Odin styrkeløftklubb, SiB, pluss noen bokklubber.

Hva samler du på?

— Ingenting nå lenger, men da jeg var liten samlet jeg på mynter av alle slag.

Ditt bergenske favorittuttrykk?

— «K'e det går i?» og «Hallaien». Det er så typisk bergensk, du finner det ingen andre steder. For øvrig betyr «å fyre» å røyke hasj, der jeg kommer fra, ikke å drikke øl. Første gang jeg hørte noen snakke om å fyre her i byen, ble jeg veldig overrasket, for jeg hadde aldri trodd at han holdt på med sånt, he he.

Hva er du mest stolt over?

— Egenarten byen har. Du vet alltid når du er i Bergen. Som innflytter blir du dratt med, og føler stolthet du også.

Hva ville du vist en turist?

— Fløyen og Akvariet, det vanlige. Dessuten skulle vi gått en tur i området rundt Skansen. Den gamle trehusbebyggelsen er flott.

Hva er du minst stolt over?

— På Høyden er deler av Universitetet, som det nye SV-fakultetet, integrert i nærmiljøet. På den andre siden har vi det gamle kolossene som HF og Realfagsbygget, utrolig fremtredende, grå og stygge. Rådhuset er bygget over samme mal.

Hva mangler i Bergen?

— Byen har en veldig homogen kultur, og kunne kanskje fått litt mer mangfold, slik som Oslo har. Innvandrerkvartal med spennende mat og butikker, for eksempel.

Hva savner du når du er på reise?

— Snus. Det får du ikke tak i nedover i Europa, og kroppen får mange morsomme reaksjoner hvis du glemmer boksen.

Det mest romantiske stedet?

- Botanisk hage en sommerkveld med pledd og en liten piknik.

Ditt første kyss?

— På fest på Kløfta. Barnehagekyss teller ikke, du må mene det.

Favorittbergenser?

— Har ingen.

Hva synes du om buekorps?

— Det går meget opp og ned. Jeg gikk i årets 17. mai-tog, rett bak et studentorkester i bakrus. De spilte helt ute av takt, og for en gammel trommeslager som meg var det fælt å høre på. Jeg ble veldig glad da buekorpsene kom og overdøvet orkesteret. Det er nok min beste buekorpsopplevelse.

Når var du på Stadion sist?

— Jeg har aldri vært der og er heller ingen Brann-supporter. Men jeg blir litt glad når de vinner, for da blir alle andre glade og det går en positiv bølge gjennom Bergen.

Det flotteste byfjellet?

— Ulriken. Det er veldig majestetisk der det troner over byen, og masten med lys i blinker så fint når det er mørkt.

En god dag i Bergen?

— Det finnes mange gode dager i Bergen! Det kan være en dag jeg har fri, det er sol og varmt og jeg tar med meg et pledd og kanskje et sjakkbrett i Botanisk hage sammen med venner og venninner. Eller en dag ting som jeg vet vil gagne studentene faller på plass i SiB.

Ordfører for en dag?

— Da hadde jeg tatt en liten bergensturné og reist rundt i bydelene og snakket med folk for å høre hvordan de har det og hva de synes om kommunale tjenester. Det er viktig med nærhet mellom politikerne og elektoratet.

Bergen om 50 år?

- Universitetet og Høyskolen er slått sammen til en enorm utdanningsinstitusjon. Industrien er fjernet fra sentrum. Bergen er blitt større, men fremdeles en god by å bo i.

SILJE VESTVIK