• Jeg har stor sans for raspeballer på torsdagene. Og den bergenske fiskesuppen, den er fabelaktig.

NAVN: Sigmund Grønmo

ALDER: 58 år

YRKE: Professor i sosiologi/ rektor Universitetet i Bergen

BOR: Kalfaret

Hvor vokste du opp? — I Sømna på Sør-Helgeland. Hadde en god oppvekst i periferien. Var odelsgutt, men det ble bøker i stedet for bondegård. Begynte på landsgymnas på Steinkjer da jeg var 16. Da var kursen staket ut.

Når flyttet du til Bergen - og hvorfor? - Kom hit som professor i sosiologi i 1990. Da hadde jeg hatt et vikariat her et semester i 1984. Det var det som ga meg mersmak, både på universitetet og byen.

Hvordan trives du i Bergen? - Svært godt. Byen er intim og oversiktlig - og bergenserne er åpne og utadvendte i all slags vær.

Hva er spesielt i Bergen? - At universitetsmiljøet er så intergrert i bymiljøet, er spesielt. Den korte fysiske avstanden, både faglig og sosialt. Dessuten er byens størrelse perfekt for meg. Det var en av grunnene til at jeg flyttet hit etter 25 år i Oslo. Der gikk man i sentrumsgatene uten å treffe kjente. Det gjør man i Bergen, og sånn skal det være.

Hvor går søndagsturen? - Når jeg går en tur blir det enten på Fløyen eller rundt Store Lungegårdsvannet. Søndagsformiddagene bruker jeg like ofte til å ta meg inn etter en hektisk uke, med en lang, litt sen frokost med avislesing.

Favoritt-utestedet? - Har egentlig ikke noen favoritt, men tar gjerne gjester med på Enhjørningen på Bryggen. Steinbitfileen der er jo en delikatesse. Ellers er jo steder som Wesselstuen og Brød og Vin i Vektergården utesteder med god klang i universitetskretser.

Hvor handler du klær? - Tar gjerne en runde i Strandgaten og havnert ofte hos Hans H Iversen. Liker både klærne og servicen der. De er flinke til å finne rette klær til rett formål.

De beste skillingsbollene? - Det har aldri vært tvil om at det er min kones. Baker Brun sine er også gode. Skillingsboller må først og fremst være ferske.

Ditt beste skoleminne? - Landsgymnaset på Steinkjer var en skole med et liberalt og verdifullt miljø. Et typisk eksempel kan være den gang rektor kom med følgende melding over høyttaleranlegget: «Vi har observert at noen av elevene røyker inne i skolens lokaler. Vi håper at dette ikke gjentar seg. Ellers må vi begynne med inspeksjon!»

Din bergenske favorittrett? - Jeg har stor sans for raspeballer på torsdagene. Og den bergenske fiskesuppen, den er fabelaktig.

Hvor er du medlem? - I Norsk Forskerforbund. Bare der.

Hva samler du på? - På små dukker i nasjonaldrakter. Prøver å få med meg en dukke fra hvert land jeg besøker. Tror jeg har noen og seksti av slaget nå. Håper snart å kunne supplere samlingen med en dukke fra Sudan.

Ditt bergenske favorittutrykk? - Det som har gjort størst inntrykk er den med «kose ræven av seg». Meget bergensk.

Mest stolt over i Bergen? - For meg er det naturlig å si kunnskapsmiljøet, med alle forsknings- og utdanningsinstitusjonene. Og universitetet er stolt over å være en del av dette miljøet.

Hva ville du vist en turist? - Jeg viser ofte gjester rundt i Bergen, og da begynner jeg gjerne på Fløyen, hvor du har en fantastisk utsikt over byen, samtidig som du er nærmt sentrum.

Minst stolt over? - Utformingen av Realfagbygget og Rådhuset er det liten grunn til å være stolt av. Det samme gjelder trafikkmaskinene som er dominerende i deler av sentrum.

Hva mangler Bergen? - Bergen har det meste for mitt behov, men en opera ville jo gjort kulturlivet mer komplett. Og bybanen trengs.

Hva savner du av Bergen på reise? - Da savner jeg det å kunne gå rundt i sentrum, treffe kjente, og være en del av byens sosiale liv.

Det mest romantiske stedet? - Kanskje området rundt Smålungeren, på den tiden av året når rhododendronen står i blomst, eller Muséhagen på Sydneshaugen.

Ditt første kyss? - Det var i skolegården i Sømna, i fjortenårsalderen. Det skjedde impulsivt og jeg vet ikke hvem av oss som ble mest overrasket. Men mersmak gav det jo.

Favoritt-bergenser? - Ludvig Holberg, som ikke bare var en fremragende forfatter, men også en usedvanlig allsidig vitenskapsmann. Dessuten Amalie Skram og Gunnar Staalesen. Staalesen skildrer Bergen slik at selv en innflytter kjenner seg igjen.

Hva synes du om buekorps? - Jeg slet lenge med å bli fortrolig med buekorpskulturen. For en innflytter hadde buekorpsene et halvmilitært preg, og var litt for bråkete. Men jeg har forandret oppfatning og opplever buekorpsene som et positivt bergensk fenomen. Forbinder dem med at det går mot vår og lysere tider.

Når var du på Stadion sist? - Å, det er lenge siden. En kamp mellom Brann og Lillestrøm en gang på 1990-tallet, da min sønn trakk med meg fordi han var Lillestrøm-supporter. Men jeg liker at Brann vinner, da er det god stemning i byen.

Det flotteste byfjellet? - Fløyen, helt opplagt. En fantastisk forbindelse mellom byliv og natur.

En god dag i Bergen? - En dag i mai, med festspill og nattjazz og med god tid til å bevege seg mellom arrangementer i sentrum.

Ordfører for en dag? - Da ville jeg brukt hver time på å synliggjøre kunnskapsbyen Bergen og den betydning dette kunnskapsmiljøet har for byen, både sosialt og økonomisk.

Bergen om 50 år? - De store gravearbeidene midt i byen er fullført! Det sosiale liv i sentrum er blitt enda triveligere. Bergen har befestet sin posisjon som ledende kunnskapsby og kulturelt som et vindu mot verden. Byen er et økonomisk tyngdepunkt innenfor marin virksomhet og internasjonal turisme.

TRULS SYNNESTVEDT