Hvor vokste du opp? — Jeg vokste opp på Rjukan. Jeg er født på Kvinneklinikken, så på fødselsattesten står det Bergen. Det er med på å gi meg min identitet.

Når flyttet du til Bergen - og hvorfor? - Jeg bodde i Arna frem til jeg var fire. Hadde en fin tid her da jeg tok artium. Jeg kom tilbake til Bergen for fullt i 1994 da jeg ble biskop.

Hvordan trives du i Bergen? - Her har jeg det flott. Bergen er min barndomsforelskelse, og en spennende og inspirerende venn som gjør meg stolt.

Hva er spesielt ved Bergen? - Folket gjør byen vakker. Det eksisterer en forsiktig ekshibisjonisme blant bergenserne. Alt stemmer i Bergen.

Hvor går søndagsturen? - Jeg går mange hverdagsturer på Landås og på Ulriken. Søndagsturene går ofte opp kirkegulv i Sunnfjord og Sunnhordland.

Favorittutested? - To Kokker. Et sjarmerende sted med god mat.

Hvor handler du klær? - Jeg handler klær når jeg er på ferie. Gjerne utenlands og på flyplasser. Det er da jeg har god tid.

De beste skillingsbollene? - De beste bollene lager kona mi, men jeg er også glad i Godt Brød sine skillingsboller. Bakeriet har en grønn profil. Det passer meg bra, jeg er en lysegrønn biskop.

Ditt beste skoleminne? - Et godt skoleminne har jeg fra da jeg tok artium i Bergen. Det var første gangen jeg traff hun som nå er min kone. Et vakkert og tydelig minne.

Din bergenske favorittrett? - Fisk. Er glad i torsk med godt tilbehør. Hjemmelaget fiskesuppe er også deilig. Dersom vi jukser litt, er Toro fiskesuppe helt flott.

Hvor er du medlem? - Jeg er medlem i Normisjon, KFUM og KFUK. Det er kristne organisasjoner som har betydd mye for meg og gjør det fortsatt.

Hva samler du på? - Jeg samler ikke på noe, men er så heldig at jeg som biskop får mange fine gaver. Jeg gleder meg veldig over alt jeg får.

Ditt bergenske favorittuttrykk ? - «Gå mann». Da jeg bodde østpå var det å bruke dette uttrykket en fin måte å vise min tilhørighet til Bergen på.

Hva er du mest stolt over? - Barnekatedralen Nykirken er jeg veldig stolt over. Denne kirken gjør vi nå brukervennlig for barn. Barn er med på å dekorere den. Det å kunne si at vi har en barnekatedral i Bergen gjør meg stolt.

Hva ville du vist en turist? - Jeg ville tatt en kirkevandring. En tur gjennom byhistorie og kirkehistorie. Besøkt Mariakirken, Korskirken, Domkirken og St. Jørgen, de innehar en livsdimensjon som jeg ville ha formidlet.

Hva er du minst stolt over? - Middelalderkirkene våre forfaller. Steiner faller fra ornamenter i Korskirken. Dette er unike ting vi aldri får tilbake.

Hva mangler i Bergen? - Vi mangler sol i juli. Juli kan være en litt strevsom måned i Bergen.

Hva savner du når du er på reise? - Når jeg er på reise er jeg nysgjerrig på alt som hender der og da. Det eneste jeg savner er familien.

Ditt første kyss? - Mitt første kyss fikk jeg ved en Rhododendron i Nygårdsparken. Det var en varm, fin dag. Kysset fikk jeg av hun som nå er min kone.

Det mest romantiske stedet? - Dette stedet ved Rhododendronen ble vårt lille romantiske område. Når vi gikk tur og passerte stedet dultet vi litt i hverandre. Slik holdt vi på lenge.

Favoritt-bergenser? - Johan Fredrik Kroepelien. Han er alt jeg forbinder med det å være bergensk. En levende bergenser som gjør mye for byen sin. Han kan mye om handel og kunst. Har tydelige meninger og et svært smil. Det gror rundt ham. Han er også en god venn.

Hva synes du om buekorps? - Buekorps og vår hører sammen. Jeg har hørt at de strever med rekruttering. Vi kan ikke miste dem. De er byens signatur. Når var du på Stadion sist? - Jeg går kun på Stadion når det går skikkelig dårlig med Brann. Det er da jeg føler de trenger min støtte. Var der sist for tre år siden.

Det flotteste byfjellet? - Ulriken. Der gikk min forgjenger Johan Nordahl Brun og slapp fra seg sorgene, ifølge Nystemten.

En god dag i Bergen? - Den er fylt av sol og tempoet er sakte. Gå rolig rundt Vågen. Barnebarna er med, kjøpe is. Ta turen til Klosteret, vise barnebarna hvor min mormor bodde. Fortelle dem om minner fra den spennende verdenen jeg opplevde der som barn. Kjøpe fiskemat på vei hjem.

Ordfører for en dag? - Det er viktig for meg å gjøre noe for og med barn. Jeg ville skapt en arena der barn ble hørt. Tatt dem på alvor. Funnet ut hva som er viktig for barna i denne byen.

Bergen om 50 år? - Jeg håper den er gjenkjennelig. Perlen sentrum må beholde sin egenart. Jeg håper på åpne rom i byen og få høyhus.

ELISABETH NAA

MINNER FRA KLOSTERET: Biskopen minnes en spennende verden som barn på besøk hos mormor på Klosteret. Ellers ser han på seg selv som en lysegrønn biskop, og mener at buekorps er byens signatur.<p/> FOTO: TOR HØVIK