Tre turgåere utløste flere ras i høyfjellet i Sogn i lørdag ettermiddag. De hadde gått over Jostedalsbreen, og utløste flere ras da de skulle ta seg ned fra Flatbrehytten til Fjærland.

— Det var et turfølge på tre jenter som utløste rasene. De har klart å ta seg tilbake til Flatbrehytta, sier operasjonsleder Nils Erik Eggen i Hordaland politidistrikt til bt.no.

- Raser i ett sett

Ett annet turfølge på to menn fra Fjærland var selv på tur i fjellet. De ble kontaktet av turfølget som hadde utløst rasene. Mennene forsøkte å ta seg opp til dem. Den ene har klart å komme seg opp. Mens den andre står bom fast mellom rasene.

Fire personer søkte tilhold på Flatbrehytten. Der hadde de mat og ly.

Det raser hele tiden på begge sider av dalen. Jeg tør ikke gå videre oppover. Det kan også være skummelt å gå nedover, forteller Gaute Dvergsdal Bøyum til bt.no klokken 18.15.

Da hadde han nettopp snakket med politiet. De vurderte å sette inn luftambulanse for å få han ut av rasområdet.

— Jeg står trygt der er jeg står nå, men er litt usikker på hva jeg gjør videre, sa Bøyum.

Har gravd seg hule

Bøyum sto fast i om lag 950 meters høyde. Han gravde seg en hule i den to meter dype snøen, for å få ly mot vinden. Bøyum var godt kledd.

Problemet var den bløte snøen og de mange rasene.

— Jeg kan stikke hånden 35 centimeter ned i snøen ute å møte motstand, sier Bøyum til Firda.no.

Alle fem hentet ned

— Vi har nå besluttet å hente alle fem ned fra breen med helikopter i kveld, sier operasjonsleder Eggen til bt.no, litt før klokken syv lørdag kveld.

Eggen sier at lokalkjente forteller at det i år er ekstra vanskelig å ta seg ned fra Flatbrehytta til Fjærland.

— Vi er nå hentet ned av fjellet med helikopter alle fem og fløyet til Fjærland, sier en lettet Gaute Dvergsdal Bøyum til bt.no klokken 19.35.

DET RASER OVER ALT: Gaute Dvergsdal Bøyum sitter fast i fjellet, han har gravd seg en snøhule.
GAUTE DVERGSDAL BØYUM
UTSIKT FRA FLATBREHYTTA: Fra Flatbrehytta 996 m.o.h.
NN