Se godt på bildet: Altanen til familien Taule henger i løse luften, etter at store vannmengder gravde ut muren under og utløste dødsraset natt til i går.

— Jeg ble skjelven da jeg i dagslys så hva som hadde skjedd. Det er virkelig skremmende, sier Arvid Taule.

Skjønte ikke alvoret

Selv om det var et voldsomt brak og ristet godt i huset, tok ikke det nattesøvnen fra Arvid. Det tok en god stund før han skjønte alvoret.

— Madammen kom inn og vekket meg og sa at det hadde gått ras. Jeg svarte at jeg ikke brydde meg med et lite jordras, og ville sove videre. Datteren vår kom løpende opp fra kjelleren og fortalte hva hun hadde opplevd. Først da jeg kom meg på beina skjønte jeg alvoret, forteller Arvid.

Han priser seg lykkelig over at ingen av dem ble skadet. For det var nærme på.

— Konen satt oppe og leste en bok da det buldret noe voldsomt. Huset ristet veldig og hun gikk ut på altanen for å se. Heldigvis så hun raskt at den var helt skjev, og kom seg inn igjen.

— Hadde hun gått helt ut, kunne det vært nok til at den ga etter og hun ville blitt kastet utfor, sier Arvid ettertenksomt.

- Helt uvirkelig

Da natt ble til dag i går så han hvilke enorme krefter som har vært i sving. Det gjør han skjelven.

— Vi har jo tenkt at det kunne rase ut i skråningen, men aldri slik som dette. All skog er borte og det er enorme jord- og steinmasser som har rast ned. Helt uvirkelig.

— Jeg nekter å flytte tilbake dit med ungene før vi har fått garantier for at det er helt trygt, sier konen Torild.

Sammen forteller de om den uvirkelige natten de har lagt bak seg, og hvordan de halvveis påkledd måtte forlate huset i all hast.

Uten mulighet til å komme seg noe sted, fulgte familien dramaet som utspant seg blant naboene i gaten under. De så dusinvis av ambulanser, brann- og politibiler komme til stedet.

— Vi skjønte at det foregikk en kamp på liv og død der nede, og fryktet at det var en enorm ulykke som hadde skjedd.

Tenker på naboene

Familien er selvsagt preget av at en nabo er drept, og at to fortsatt kjemper for livet. Flere mennesker har også mistet hjemmet.

— Vi tenker selvsagt på dem, sier familien.

Selv har de «bare» et hus på kanten av stupet. Uten vann og kloakk, og uten løfter om at det er trygt.

— Jeg har ikke tro på at huset kan rase ut, men vi skal ha garantier før vi drar tilbake, gjentar Arvid.

— Hele inngangspartiet er skylt bort. Derfor tar det nok en tid før vi kan flytte tilbake, sier Arvid.

Det betyr mindre så lenge hele familien er uskadet.

— Vi har ikke mistet noe. Det er mange som har det langt verre enn oss. Vi har fått veldig godt oppfølging, sier Arvid til BT i det han går inn til et informasjonsmøte for de evakuerte.

PÅ VIPPEN: Altanen henger i løse luften og inngangspartiet til huset er vasket bort.
ØRJAN DEISZ
I SIKKERHET: Sophie (12), pappa Arvid, Tone Kristin (18) og mamma Torild Taule fikk ikke med seg noe da de i all hast fikk beskjed om å evakuere hjemmet. – Det vil ta lang tid før vi kan flytte tilbake, forteller de til BT.