Koengen hadde riktignok den største, men ikke den eneste scenen på fredag. I Maartmanshaven på Hotel Norge gikk «Stand up for Cancer» av stabelen. Mer enn 15 skuespillere, komikere og forfattere reiste seg foran en fullsatt sal og samlet inn penger til kreftsaken i regi av Charity Auction.

Konferansier Doddo ledet stand up-publikummet gjennom en lang kveld fullpakket med scenesprell og auksjon.

Aller først ut var komiker Terje Sporsem, som startet kvelden med å lære bort sunnmørsskålen «kan eg få resten av vinen din?»

Friskt med stand up

Deretter gikk det slag i slag til langt over midnatt. På auksjonsbordet lå det mange godbiter, deriblant diverse signerte Brann-trøyer, originale Pondus-tegninger, vinsmaking for 15 personer, tatoveringer, en Dirt Devil støvsuger og hårfjerning på leppe og hake. Og tusenlappene fløy inn i til Kreftforeningen.

— Stand up har vi ikke gjort før, det er friskt! forklarer Anthony Hill. Sammen med Mark Pettit står han bak den ti år lange rekken med originale innsamlingsaksjoner.

Etter måneder med forberedelser brukte de fredagen brukte de til å slappe av og nyte kvelden - og ikke minst auksjonere bort alle gjenstandene på bordet.

Bygget sketsj på sketsj

Lommebøkene fikk også hvile, for scenen var temmelig travel denne kvelden. Høydepunktene sto oppreist og i kø.

Fagottist, forfatter og nyhetsoppleser Halvor Folgerø leste fra romanen «Tyl», som han har skrevet sammen Finn Erix-kollega Finn Tokvam. Ylvis demonstrerte oppbygningen av en gjennomsnittlig sketsj ved hjelp av NRK-sertifikat i humor og trekkspill, mens down under-komiker Andy Tafs var mellomfornøyd med at navnet hans på norsk blir «ass. grabber».

Monsamjelden bygget sketsj på sketsj for kreftsaken i et intervju med Doddo. Herborg og Hope hadde med seg Sissel og Herborgs sjalu kusine Herdis, og fikk veldedighetspublikummet til å ligge over bordene av latter.

Underholdningen kom i tall- og ordrike strømmer, og etter hvert som det begynte å tynnes rundt bordene og i alle andre lommebøker enn Kreftforeningens, ble det helt tydelig at Charity Auction har klart det igjen: Å samle gode krefter mot kreft og ha det gøy på samme tid.

IDEALISTER: Initiativtakere Mark Pettit (t.v.) og Anthony Hill auksjonerte bort Brann-trøyer, hårfjerning på overleppe og hake og verdens dyreste boks med ertestuing i stor stil.
Christian Nørstebø
TO MENN MED TREKKSPILL: Ylvis-brødrene er blitt NRK-sertifiserte humorister, og tok en gjennomgang av hvordan en sketsj blir til. Et sikkert tips er å ta ting ut av sammenheng, for eksempel ved å marsjere med trekkspill.
Christian Nørstebø
I HAVEN: Stand up for Cancer ble arrangert i Maartmanshaven på Hotel Norge fredag.
Christian Nørstebø