Chr. Michelsens lystbåt vil nemlig bli å se på Nordåsvannet nasjonaldagen. Det skjer i forbindelse med at det blir en spesiell 17. mai-feiring i Fana i år. Markeringen kombinerer feiring av både grunnlovsdagen og 100 årsjubileet for oppløsningen av unionen med Sverige. Dette knyttes opp mot boligene til fire nasjonalhistoriske personligheter i bydelen.

Utgangspunktet er at Paradis skole har en unik plassering med kort avstand til de fire nasjonalhistoriske ikonene:

  • Wernersholm på Hop der Bjørnstjerne Bjørnson skrev teksten til «Ja, vi elsker».
  • Troldhaugen som var Edvard Griegs hjem.
  • Nordahl Griegs hjem.
  • Gamlehaugen — Chr. Michelsens staselige hjem.

Bryter tradisjoner

Paradis skole, foreldrene, skolekorpset, politikere og lokalt næringsliv samarbeider om programmet for dagen. Tradisjonen brytes ved at feiringen flyttes fra skolen til hagen ved Gamlehaugen. Chr. Michelsen bolig og lystyacht blir altså sentrale elementer i feiringen, som symbol på hvor sentral Michelsen var i prosessen som førte frem til unionsoppløsningen.

Tradisjonen brytes også ved at feiringen ikke skjer om ettermiddagen, men om formiddagen. Det betyr at arrangementet kolliderer med de tradisjonelle arrangementene i Bergen sentrum.

Feiringen starter med at prosesjonen starter fra Troldhaugen klokken 11 og går til Wernersholm, videre til Nordahl Griegs hjem og ender opp ved Gamlehaugen.

Friele på cruise

Ordfører Herman Friele vil ankomme badeplassen ved Gamlehaugen i lystyachten «Faun». Kommunalminister Erna Solberg holder talen for dagen. Talen vil bli et integrert element i et historisk tablå som ble presentert av Hop ungdomsteater, elever og medlemmer av skolekoret og skolekorpset på Paradis.

I Bergen sentrum blir det god, gammel oppskrift på feiringen, men med en del endringer. 17. mai-komiteen er opptatt av at flaggtoget bør være Bergens barnetog. Selv om noen voksne skal gå sammen med skoleklassene og barneorganisasjonene, oppfordrer man til å begrense innslaget av voksne så mye som mulig.

Tog i nye ruter

Nytt av året er at startsted for fakkeltoget er flyttet fra hurtigbåtterminalen på Strandkaien til Bergenhus festning. Å delta i fakkeltoget er blitt svært populært blant barnefamilier de senere årene.

Hovedprosesjonens rute er også endret. Når den kommer ned Øvre Ole Bulls Plass, svinger den til høyre på Olav V plass og inn Vestre Torvgate og så til venstre inn Nordahl Bruns gate og til høyre igjen opp Olav Kyrresgate.

17. mai-komiteen har i år satt opp ekstra premiering for beste historiske innslag både i Flaggtoget og i Hovedprosesjonen som ledd i markeringen av unionsoppløsningen.

Ved avslutning av morgenprosesjonen, er det i år en endring på Festplassen, opplyser 17. mai-komiteen. I forbindelse med 100-årsmarkeringen vil morgenprosesjonen gå til Chr. Michelsen-statuen. Der blir det tale og kransnedleggelse før de tradisjonelle morgentalene på Vikingskipet.

Tenner varder

I samarbeid med tre speidergrupper, vil det i år bli tent varder kl. 23 på Ulriken, Fløyen og Lyderhorn. I Tinghusets vandrehall vil det bli holdt formiddagsarrangement for å markere at det er 50 år siden den første konserten til studentersangforeningen. Det holdes festgudstjenester i både Domkirken og Johanneskirken.

Naturlig nok er sentrum sperret for biltrafikk på nasjonaldagen. Gjennomkjøringen er stengt fra kl. 07.00. Mellom klokken 8 og 14 er det restriksjoner på bilkjøring i sentrumsgatene innenfor bompengeringen.

Bergen på TV

Ut over i distriktet blir dagen feiret på tradisjonelt vis med store folketog og russetog. Som vanlig blir det stor feiring på Finse. Deltakerne i 17. mai-prosesjonen går på ski opp på Hardangerjøkulen for å delta i friluftsgudstjenesten på Norges tak.

TV 2 lover at Bergen blir en av de sentrale byene vi får glimt fra. NRK1 vil også ha innslag fra Bergen. Øyvor Bakke vil rapportere fra Troldhaugen, Wernersholm og Gamlehaugen, mens Dyveke Buanes formidler stemningen tre ganger fra Torgallmenningen. Statskanalen viser også innslag om det som skjer på Finse.