På Laksevåg sitter Tone Husøy (36) med bandasje på ryggen, rumpen, venstre hånd og venstre fot.

Hun har andregrads forbrenning og må ha hjelp av krykker. Smertene blir altfor intense hvis hun skal gå på den forbrente foten, som kan ha fått tredjegrads forbrenning.

— Jeg har lært alvorlig mye av dette. Nå blir det full brannrunde hjemme med alle i familien, sier Tone.

Flammene slo opp

Lørdag var hun alene hjemme med to barn da hun skulle lage vafler til datteren Maja (6) og en venninne som lekte i hagen.

Den andre datteren Elise (2) sov.

— Jeg skulle varme 200 gram smør til vaflene. Så ropte datteren min fra hagen om at jeg måtte komme ut for å hjelpe dem med noe, forteller Tone.

Dermed ble smøret stående på induksjonsovnen mens hun var ute. Tone tror hun var borte fra komfyren i rundt to minutter.

— Da jeg kom inn igjen hadde smøret tatt fyr i gryten, flammene sto rundt 30 centimeter opp fra gryten, sier Tone.

Jeg tenkte: Gud, nå går det galt. Jeg tenkte på at ungene ikke måtte se meg slik.

Tone Husøy (36).

Klærne i full fyr

Tone husket én ting mens hun så flammene: Ikke vann på fett.

— Akkurat dét husket jeg! Så vurderte jeg pulverapparatet, men tenkte på hvordan det ville se ut her, jeg har hørt at det blir mye gris av det, sier Tone.

Da så hun at døren til altanen sto åpen. Hun ville bære gryten med brennende smør ut og så slukke med pulverapparat der.

— Da jeg nærmet meg døren, blåste det ganske kraftig mot meg. Smøret spratt opp av pannen og på meg. Så skled jeg på smøret som hadde kommet på gulvet og falt, sier Tone.

Alt skjedde på en gang. Det begynte å brenne i klærne hennes.

— Jeg sto plutselig i full fyr. Da husker jeg at jeg tenkte: Gud, nå går det galt. Jeg tenkte på at ungene ikke måtte se meg slik, sier Tone.

Reddet av onepiece

Til alt hell hadde hun på seg en one-piece av 100 prosent bomull. Det er en heldekkende kosedress. Det begrenset brannskadene.

Med venstre hånd slo hun ned flammene som brant på klærne hennes. Så fikk hun vrengt av seg dressen og sokkene. Deretter sprang hun ut i gangen for å hente brannslukkingsapparatet.

— Det brant også på stuegulvet da jeg startet slukkingen, sier Tone.

Deretter ropte hun til seksåringen at hun gikk inn i dusjen. Der sto hun lenge i kaldt vann mens hun ringte etter hjelp.

En time i badekaret

To svigerinner kom for å hjelpe med ungene. De ringte legevakten, som anbefalte henne å ligge en time i badekaret med vann på rundt 22 grader.

— Jeg lå en time i kaldt vann i badekaret før jeg dro til legevakten. Der fikk jeg fantastisk god hjelp, sier Tone.

Fortsatt er brannskadene smertefulle. Det vil ta tre-fire uker før de største brannsårene har grodd.

Tone er utdannet fysioterapeut og jobber med forebyggende helsearbeid og som HMS-rådgiver. Hun er også treningsinstruktør. Nå blir det noen stillesittende uker fremover.

— Fortsatt får jeg flashbacks etter det som skjedde. Ting gikk så raskt. Men det er ikke bare jeg som har lært av dette. Det har familie og venner også, sier hun.

Håper andre lærer

Huset er allerede fylt opp av nytt brannvernutstyr, som gode venner har kommet med. Hadde Tone visst det hun vet nå, hadde hun gjort ting annerledes.

— Jeg tenkte blant annet ikke på å legge et lokk over gryten. Alle burde ha et stort lokk ved siden av grytene når de lager mat med smult, smør, fett og olje.

Likevel synes hun at hun har hatt hell i uhell.

— Jeg er veldig glad for at jeg hadde på meg en onepiece. Og for at kjøkkenviften ikke var satt på. Da kunne flammene ha blitt sugd inn i viften.

Hun håper at folk lærer av hennes tabbe.

— Jeg håper at ikke andre finner på å gjøre det samme, men at de lærer av meg, sier Tone.