— Det er et stort problem i byggebransjen, og ofte dreier det seg om bestillingstyveri, sier teknisk leder Espen Jørs i VVS-selskapet Oswald Jørs AS i Bergen.

— Fra tid til annen blir vi frastjålet håndverktøy, toaletter, beredere og baderomsmøbler, sier Jørs. Som legger til at det er blitt mer og mer vanlig å leie inn vaktselskaper i innflyttingsfasen på boligprosjekt der rørleggerfirmaet deltar.

For ikke lenge siden ble selskapet utsatt for tyver på jakt etter hvitevarer. Nymonterte oppvaskmaskiner og integrerte kjøleskap ble røsket løs fra veggene i et sentrumskompleks med 93 leiligheter.

Inge Bauge, representant for Byggenæringens Landsforening (BNL) i Bergen, innrømmer at byggmestre og entreprenører sliter med tyverier. Næringen tar imidlertid problemet på alvor, og har for tiden fokus på å gjerde byggeplassene skikkelig inn.

BNL har ikke tallfestet verdien av byggeplasstyveriene. Men ifølge administrerende direktør Sverre A. Larssen blir det årlig registrert byggskader - som blant annet omfatter tyverier - for ti milliarder kroner på norske byggeplasser.