Han etterlyser ansvar hos båteierne.

BT var med politibåten «Kjølen» søndag kveld da tjenestemennene om bord fikk melding om å kjøre til Sotra. En 15-åring var pågrepet, mistenkt for å ha stjålet flere mindre racerbåter.

— Det er stort sett ungdom yngre enn 25 år som stjeler mindre båter med 9,9 hesters motorer. De går tom for bensin, og da stjeler de for å kjøre mer, sier Gisle Antun politibetjent på båten «Kjølen».

Fire båter og brennevin

Når «Kjølen» nærmer seg kaien, kommer to politimenn gående mot bryggen. Rett bak dem tusler en slukkøret gutt med hendene dypt i bukselommene.

De tre kommer om bord. De har funnet to båter, men 15-åringen skal vise dem en tredje båt han har stjålet sammen med en kamerat i natt.

— Ca. halv ni i morges fikk vi melding om en båt på rek i Hauglandsosen ved Kleppestø. Utover formiddagen fikk vi fire nye meldinger, sier politibetjent Svein Storebø ved Fjell og Sund lensmannskontor.

Totalt har guttene gjort innbrudd i en hytte og stjålet fire båter:

  • En Hobby sprint, 11 fot med en 9,9 hesters motor ble funnet i Hauglandsosen.
  • En Hobby sprint, 11 fot, også den med en 9,9 hesters motor ble funnet i Knappenvågen i Rong i Øygarden. Politiet vet hvem som eier denne båten.
  • Ved Langøy ble en 11 fots stor Askeladden funnet. Også den med en 9,9 hesters motor.
  • En ti fots eldre trebåt av ukjent merke. Dekket er sort foran. Denne båten ble stjålet fra området Fana/Hjellestad for ca. to uker siden.

Den siste båten brukte de to guttene natt til søndag da de stjal de tre andre båtene. I tillegg brøt de seg inn i en hytte utenfor Kallestadvik og stjal brennevin.

— På åtte timer - mellom klokken 22.00 lørdag kveld og 06.00 søndag morgen - har disse to tatt tre båter og brutt seg inn i en hytte. Det skal ikke mer til, sier Storebø.

Kun én av båtene kjenner politiet eieren til. Nå begynner arbeidet med å finne eierne til de tre andre.

- Ta ansvar for båten din

Politiet er overgitt over hvor dårlig folk sikrer båtene sine.

— Hvert år sliter vi med det samme problemet. Vi oppklarte det meste av tyveriene i fjor, men sakene var ikke løst før langt utpå høsten. Hvis båteiere selv er oppmerksomme og tar forholdsregler kan vi unngå problemet, sier Storebø.

Med enkle midler kan båtene trygges mot tyveri: Sikre båten med god fortøyning og lås hvis mulig. Fjern alle verdisaker. Fjern også dødmannsknappen, fordi:

— Når folk blir pågrepet har de gjerne dødmannsknappen i lommen. Tar man den bort er det vanskeligere å få startet motoren, sier Storebø.

Politiet ønsker at folk sjekker båtene regelmessig, og sier fra til naboer dersom man skal reiser bort.

— Vi oppfordrer folk til å følge bedre med, spesielt hvis de ser uvedkommende på bryggene. Skriv gjerne ned registreringsnummeret og biltype. Da blir det mye lettere for politiet i etterforskningen, fremholder Storebø.

Unge lovbrytere

Innerst i en trang vik ligger den tredje båten, halvveis gjemt bak en busk.

— De som stjeler har ikke noe eierforhold til båtene. Kjennetegnet på stjålne båter er at de ikke er godt fortøyd til land, sier Antun.

Politiet har sikret de tre båtene til en brygge ved funnstedet. Den fjerde har politiet funnet tidligere på dagen. 15-åringen sitter fremme i «Kjølen» og sier ingen ting. Politiet har ennå ikke pågrepet kameraten.

— Det er viktig å få med at han her gutten har vært behjelpelig og bidratt veldig til å få saken løst. Det er viktig for oss at han får en grei behandling, spesielt siden han er så ung og aldri har vært i kontakt med politiet før. Vi håper at vi aldri ser han igjen, sier Svein Storebø.

<b>TYVERI: </b>Politibetjent Gisle Antun henter en rekke småbåter som ungdommer har stjålet i sommerhalvåret.<br/>FOTO: KNUT STRAND