— Det er ikke uvanlig at to-tre biler blir funnet og plukket opp av fjorder og innsjøer, men 15-20 biler på ett og samme sted er definitivt mye, forteller Preben Røe, informasjonssjef i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Trolig forsikringssvindel

Alle de tre bilene som ble tatt opp, er meldt stjålet fra Bergen sentrum de senere årene, sier Asle Brattholm ved Osterøy lensmannskontor. Dessuten er det tekniske spor som mer enn antyder at i hvert fall noen av bilene i Osterfjorden er dumpet i forbindelse med forsikringssvindel, forteller Preben Røe. Men noen biler kan også være dumpet kun for å slippe bryet med å levere bilene til opphugging. Uansett er det et klart brudd på forurensningsloven.

— Jeg kjenner ikke til noen tilfeller der biltyver har kjørt bilen de har stjålet på sjøen, sier fagsjef Alf Grindheim i Gjensidige Nor region Vest.

Tilfeldighet

Bilene og vrakene på fjordbunnen ble oppdaget ved en tilfeldighet. Et dykkerfirma fant dem mens de var ute på oppdrag for kommunen, og noterte ett av kjennetegnene. Politiet fant ut at denne bilen var meldt stjålet, og fikk også nyss om at stedet var en kjent dumpingplass for biler.

Det ligger ikke bare biler på bunnen av Osterfjorden. Her er også flere motorsykler, en tilhenger og diverse annet søppel og skrap.

Opphentingen av de tre første bilene ble betalt av FNH, som vil sende ned en mini-ubåt over helgen før det avgjøres om enda flere biler tas opp av fjorden.

Maksimumsstraff for forsikringssvindel eller medvirkning til forsikringssvindel er 6 år. Bøter kan gis i tillegg til fengselsstraff.

DUMPET: En hvit Peugeot stasjonsvogn, registrert tidlig på nittitallet, ble heist opp fra Osterfjorden og om bord i fergen Flekkerøy. 15-20 biler og bilvrak ligger fortsatt på bunnen.
FOTO: ØRJAN DEISZ