I går ble to menn, 37 og 38 år gamle, dømt for det svært frekke og omfattende tyveriet fra Fretex sine innsamlingsbokser tidligere i år.

Straffen ble 60 dagers betinget fengsel. Det vil si at mennene slipper å sone om de ikke stjeler mer de to neste årene.

— Skulle levere tilbake

Mennenes forsvarer sier til BT at de to esterne er lettet over å få saken ut av verden.

— Det var ikke meningen å ta med seg alle klærne som ble stjålet. Mine klienter har forklart at de skulle sortere klærne, ta med det som passet og så skulle resten leveres tilbake til Fretex, sier advokat Olav Midtgaard.

8. februar i år avslørte Bergens Tidende det som viste seg å være en estisk liga som spesialiserte seg på å stjele klær fra Fretex sine containere. Avisen trykket bilder som viste to estiske menn i det de forsynte seg med sekker fulle av klær fra boksene utenfor Lagunen.

Stjal i månedsvis

BT vet at stjelingen pågikk i måneder, og at klær skal ha blitt sendt ut av landet. På Hylkje i Åsane fant også avisen lageret banden brukte. Her ble de tre tonnene med klær beslaglagt. Politiet har beregnet klærne til å ha en verdi på 270.000 kroner.

Etterforskningen har ikke fremskaffet bevis for at de to mennene som i går ble dømt har deltatt i videreforsendelse av klær for salg i Estland.

Lagret hos halik

BT vet derimot at politiets etterforskning avdekket at de to esterne oppbevarte klærne de stjal i lokaler som en 42 år gammel landsmann leide. Han er siktet for å ha drevet hallikvirksomhet i Bergen. Denne mannen skal ha sendt vogntog med brukte klær hjem til Estland.

Politiet tror flere har deltatt i større eller mindre grad i tyveriene av klær. BT vet at de jakter på en navngitt person.

— Det er riktig at vi leter etter en person til. Hva vi mener er hans rolle, vil jeg ikke si noe om nå, sier politioverbetjent Per Størksen ved Fana politistasjon til BT.

Politiadvokat Trygve Ritland i Hordaland politidistrikt er fornøyd med gårsdagens dom, og håper den har preventiv virkning.

— Fretex sitt system er basert på tillit. Det er viktig at det reageres strengt når denne tilliten brytes så grovt som i dette tilfellet. De to esterne har fått en streng reaksjon, men samtidig rabatt fordi de har lagt kortene på bordet og samarbeidet med politiet, sier Ritland.

<b>PÅ FERSKEN:</b> Her forsyner tyvene seg av klær fra en container i Laguneparken. Politiets teori var at klærne skulle sendes til Estland. De to mennene som ble dømt i går, straffes bare for å ha stjålet klærne. ARKIVFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN.