Fredag ble den 50 år gamle bergenseren varetektsfengslet i fire uker i Bergen tingrett. Da tingrettsdommer Lise Gro Søreide kom inn i rettssalen, sa han:

— Å hei, er deg deg?

— Ja, det er meg. Det er ikke så kjekt å se deg denne gangen, svarte hun.

I retten med krykke

Mannen er en av byens gjengangerkriminelle og har 41 dommer på seg siden 1980-tallet. I retten stilte han med krykke. Han forstuet nemlig foten da politiet nylig kom på døren. 50-åringen hoppet ut av et vindu i andre etasje, og var ikke helt heldig med nedslaget.

Han motsatte seg varetektsfengsling og argumenterte blant annet med at den skadde foten ville gjøre det vanskelig for ham å begå nye lovbrudd, men dommeren så bort fra dette.

— Han er inne i en periode der vi ser han begår lovbrudd. Vi vil sette en stopper for dette, sa politiadvokat Katrine Eikestad etter fengslingsmøtet.

Nektet for vold

I februar ble broren hans begravet i Rogaland. Mannen ruset seg og havnet i Sandnes. Der så han sitt snitt til å bryte seg inn i en villa.

Han ble overrumplet da kvinnen i huset kom hjem. Han er også siktet for å ha utøvd vold mot henne, men dette nektet han for i fengslingsmøtet.

Mannen har tilstått at han stjal smykkene fra kvinnen. Totalt forsvant smykker verdt over 100.000, ett av dem var ferd 23.000, et annet 16.000 kroner. Det var enkelt for politiet å finne frem til ham, ettersom han glemte igjen en bag med passet sitt.

— Jeg ante ikke at de var så verdifulle, skal mannen ha sagt i avhør.

Han kan ikke forklare hvor smykkene ble av og viser til at han har vært ruset, til tross for at han var i gang med å gjennomføre et program i regi av Narkotikadomstolen (ND). Det er et alternativ til fengsel og tar sikte på å rehabilitere kriminelle rusmisbrukere.

Glemte almanakken

I desember i fjor brøt han seg inn i en leilighet i Lien. Derfra fikk han med seg blant annet en diamantring og flere andre gjenstander. Han tok også almanakken til en av beboerne.

Denne glemte han imidlertid igjen i lokalene der han gjennomfører ND-programmet. De ansatte fant almanakken, fattet mistanke og politiet ble varslet.

De konfronterte 50-åringen med funnet av almanakken. Han innrømmet også at han sto bak innbruddet.

Anker fengsling

Siden august 2012 og frem til desember samme år, klarte mannen seg greit. Nå mener politiet han nok en gang er tilbake med gjentatte kriminelle handlinger, og fredag ble han altså fengslet.

— Han motsatte seg dette og anket kjennelsen. Vi mener det beste for ham er at han er ute og gjennomfører ND-programmet, sier Kjetil Ottesen, 50-åringens forsvarer.

— Han har hatt flere muligheter, men dessverre har det gått galt, sa Katrine Eikestad.