Natt til i dag forsvant et titall plastposer med julegaver fra granen på Torgallmenningen. Gavene samles inn av Frelsesarmeen, og deles ut til byens trengende av Slumsøstrene.

— En stor nedtur, sier Jan-Erik Knudsen, markedssjef i Fretex Vest-Norge.

- Ikke etter klokken 19

Da han sto grytevakt for Frelsesarmeen utenfor Galleriet i går, kom en hel skoleklasse med gaver til byens fattige. Da han gikk forbi tidligere i dag, var en barnehage på plass.

— Det er mange som gjør mye ut av dette. Vi synes det er fabelaktig at folk setter pris på tradisjonen, og det er fryktelig dumt når noen stikker av med tingene, sier Knudsen.

Gavene under treet hentes av Frelsesarmeen to ganger om dagen, rundt klokken 12 om formiddagen og klokken 19 om kvelden. Ved sistnevnte klokkeslett går også grytevakten ved Galleriet hjem. Gaver som leveres etter dette, står dermed ubevoktet.

— Det eneste vi kan gjøre er å oppfordre folk til ikke å levere etter klokken 19, sier Knudsen.

Ifølge major Rune Andersen i Frelsesarmeen i Bergen er problemet økende.

— Jeg husker ikke når det skjedde første gang, men det har skjedd oftere de siste årene. Vi har ikke sjanse til å følge med hele tiden. Det kan nesten se ut til at dette er noe du må regne med når du velger å stole på folk, sier Andersen, og får samtykkende nikk fra kollegaen.

— Folk har tillit til oss, og vi er nødt til å vise dem den samme tilliten tilbake, sier Knudsen.

Frykter ikke for givergleden

De understreker at den store delen av befolkningen er ærlig og kjenner til tradisjonen, og de frykter ikke at givergleden blir svekket av at slike ting skjer.

Anne-Lene Rondestveit, leder av Frelsesarmeens korps i Solheimsviken, er mest oppgitt over at det er så unødvendig å stjele gaver som skal gis til byens fattige.

— Hvis noen trenger klær eller julegaver, er det jo bare å komme til oss. Slumstasjonen er til for de som trenger hjelp, sier Rondestveit.

— Det er dårlig gjort, rett og slett.

Siste frist for å levere gaver er klokken 13 på julaften.

Diskutér saken her!

STOR GIVERGLEDE: I ettermiddag var treet atter fylt opp med gaver. Jan-Erik Knudsen (t.v.) og Rune Andersen synes det er trist at noen stikker av med gaver tiltenkt byens trengende.
Erlend Langeland Haugen
SONJA YSTAAS (MMS)