Tyven ble avslørt da 81-åringens sønn oppdaget at kontoen til faren var tappet. Sønnen kontaktet politiet, som raskt kom på sporet av den 33 år gamle mannen. Han hadde da rukket å legge ut på en god handletur, og hadde til sammen tatt ut var og kontanter for rundt 60.000 kroner.

— Fristelsen ble for stor, uttalte tyven selv i retten.

Fant Visa-kort

Den dødssyke mannen og 33-åringen delte rom på Haukeland like før jul i forfjor. Tyven har selv fortalt at han fant et Visa-kort på nattbordet til den eldre mannen. Her skal det også ha ligget en lapp med fire tall, som senere viste seg å være pin-koden.

81-åringens sønn har forklart at faren fortalt at en lege kom og vekket ham en natt. Han skulle sjekke om mannen var bevisst. Det gjorde han ved å få vite minibankkoden.

Retten mener det ikke er ført bevis for at tyven utgav seg for å være lege, og har derfor sett bort fra dette. De nøyer seg med tiltaltes forklaring om at han fant kortet og koden.

- Et grovt tyveri

Likevel mener retten at tyveriet er grovt, fordi 33-åringen utnyttet situasjonen til en svært alvorlig syk medpasient. Den eldre mannen døde to dager etter at han ble utskrevet fra sykehuset.

At tyven er dømt ni ganger tidligere, og bøtelagt fire ganger bedrer heller ikke hans sak. Retten mener han nå må bak murene i fem måneder, selv om tyven sier han har brutt med sitt gamle miljø, og at han har søkt behandling for sitt rusproblem.

De gir tyven litt kreditt for at han fra første stund tilsto tyveriet, og at han har vist anger for det han har gjort.