Natt til søndag knuste ukjente gjerningsmenn vinduet i tre biler på Landås/Minde, ifølge politiet. Utbytte: To GPS-er og en bil-dvd-spiller.

Natt til mandag forsvant nakkestøtter med dvd-spiller og skjermer fra en bil i sentrum.

– Det er bare å knuse vinduet

– Vi ser en tendens en økning i tyveri av GPS og dvd-spillere fra biler, sier politiførstebetjent Rigmor Isehaug ved Hordaland politidistrikt.

– Dette er ting som gjerne er innkjøpt til ferien for barn og voksne. Lar de det være i bilen når den ikke er i bruk, så er det godt synlig. Da står det jo og lyser for de rette folkene. Det er bare å knuse vinduet og ta det med, sier hun.

Statistikk fra Finansnæringens Hovedorganisasjon støtter Isehaugs antakelse om at dette er en tendens. Den er så sterk at antall bilinnbrudd økte med 16 prosent i første kvartal sammenlignet med samme periode året før.

Frem til og med i fjor har antall bilinnbrudd sunket betydelig. Første kvartal 2001 meldte forsikringstakere om over 4000 innbrudd i biler. I samme periode i fjor var tallet sunket til 2289. I år steg tallet til 2732.

Stjeler airbager

Årsaken til reduksjonen er først og fremst at moderne biler leveres med integrerte stereoanlegg som er vanskelig å stjele og umulig å selge. Dessuten er elektronikk blitt så billig at få vil kjøpe brukt.

Oppgangen skyldes først og fremst GPS-utstyr. Selv om bileieren tar den med seg eller legger den i hanskerommet, kan det friste siden holderen som regel står igjen.

Også en serie airbag-tyverier av antatt utenlandske tyver har gitt tallene et løft.

Rune Petter Ness (ARKIV)