Det var fredag 9. desember bergensfamilien fikk besøk av den 42 år gamle mannen og en annen ukjent person. Bergen tingrett dømte ham nylig for det grove innbruddet. Straffen ble fengsel i et år og seks måneder, samt erstatning på 1.046.000 kroner, som familien har fått utbetalt fra forsikingsselskapet.

— Skyldte 2000 euro

— Vi er takknemlige for at politiet prioriterte denne saken, men vi har jo ikke fått tilbake smykkene. Spesielt var det voldsomt tungt å bli frastjålet diamantarmbåndet. Det var arvegods som min kone hadde fått. Det er hun som har lidd det største tapet, ved å miste verdifulle og unike smykker, sier familiefaren etter dommen.

Selv ble han frastjålet flere klokker, blant annet en gullklokke han hadde fått av sine foreldre for cirka 30 år siden.

I tingretten innrømmet serberen straffeskyld og sa at han angret på det han hadde gjort. Han forklarte at han skyldte en annen mann 2000 euro. Han deltok på innbruddet for å nedbetale gjeld. Retten trodde hans rolle var langt mer aktiv enn det han selv uttrykte.

Kun i rom uten alarm

I dommen heter det at han fremsto «som en profesjonell vinningskriminell, blant annet beskrev han innholdet i safen ved å oppgi antatt gullvekt....Retten finner at innbruddet var målrettet, og at det fremstår som gjennomført med profesjonalitet. Ved vurderingen er det vektlagt at operasjonen krevde forkunnskaper og planlegging.»

Det var mørkt da de to slo til desemberkvelden i 2009, de klatret opp på altanen, knuste vinduer og kom seg inn i ekteparets soverom. De beveget seg kun inne i soverommet og på badet som lå like ved. Disse rommene var de eneste i villaen der det ikke var alarmer.

- Ta bilder av verdiene

Tyvene glemte imidlertid igjen brekkjernet. Politiet fant DNA på det og klarte å spore opp 42-åringen lang tid senere.

Politiførstebetjent Jetmund Bjørdal og politiadvokat Trond Høvik er selvsagt fornøyde med at mannen ble tatt.

— I denne saken var det mange bilder av smykkene. Det gjorde det enklere å dokumentere hva som var blitt borte. Vi anbefaler alle å ta bilder av gjenstander de har hjemme. Det er viktig hjelp for oss i etterforskningen, sier de to.

Diamantarmbåndet, klokkene og de øvrige smykkene fra det grove innbruddet er ikke kommet til rette. Politiet antar det er omsatt utenlands.

«Utrygghet for søvnløshet»

Familiefaren har sin teori om diamantarmbåndet.

— De har sikkert tatt ut steinene og solgt disse.

Serberen ble dømt til å betale 1000 kroner til familien. Det er erstatning for deres egenandel til forsikringsselskapet.

— Etter innbruddet har vi installert alarmer og lys for titusenvis av kroner for å føle oss mer trygge, sier mannen.

I den enstemmige dommen fra Bergen tingrett heter det:

«Retten finner det også straffeskjerpende at innbruddet i boligen innebar en klar krenkelse av den trygghet de fornærmede hadde i eget hjem. Således har hendelsen medført utrygghet og søvnløshet for flere av familiemedlemmene i etterkant.»