— Det var et sjokk å komme til hyttedøren og se at den var åpen. Noen hadde brutt den opp. Da jeg gikk inn fryktet jeg det verste, sier Dal.

Frykten ble bekreftet da han gikk inn.

Tyvene hadde plukket med seg verdisaker for 400.000 kroner i den 94 kvadratmeter store hytten som sto ferdig for bare noen uker siden.

Sjokkerte naboer

Hytten til en verdi av fem millioner kroner ligger i et nyetablert hytteområde på Kvednaskogen.

— Naboene var også sjokkerte over tyveriet og var overrasket over at de ikke selv var blitt frastjålet noe, da de hørte hva som hadde skjedd hos oss, sier Torbjørn Dal.

I forsøket på å få med seg mest mulig har tyvene ødelagt deler av inventaret. På kjøkkenet har de plukket med seg integrerte hvitevarer, men har ikke klart å ta med seg den innebygde komfyren eller vinskapet, som nå ligger ødelagt tilbake.

Ingen vitner

Innbruddet er meldt til Kvam-politiet som har sikret seg spor fra luksushytten.

Tyveriet må ha skjedd en eller annen gang mellom søndag kveld og torsdag kveld. Ingen av naboene har sett noe. Politiet har heller ingen andre vitner til tyveriet.

Den siste måneden har det vært fem hytteinnbrudd på Kvamskogen. I hele fjor var det bare ett eneste innbrudd.

— Vi har hatt en oppblomstring av innbrudd i det siste. Mange av hyttene på Kvamskogen er blitt fine og lokkende på tyver. Det er likevel lenge siden vi har etterforsket et så omfattende hytteinnbrudd som det siste vi nå har fått inn, sier lensmann Samson Håland.

Flere vil ha alarmer

Innbruddene den siste tiden har gitt Torkjell Kjosås i Kvamskogen vaktsentral nok å gjøre.

Han merker pågangen av hyttefolk som vil ha alarmer.

— Problemet er bare at folk bestiller alarmer etter at innbruddet har skjedd. Det nytter ikke å tenke at det er en bom inn til hytteområdet. Bommer er for ærlige folk, ikke for tyver, sier Kjosås.

Dal er også blant dem som nå kjøper alarm.

— Jeg skulle skaffe meg alarm, uavhengig av tyveriet, men kom aldri så langt. Vi har bare hatt hytten i noen få uker, sier Dal.

Antallet hytteinnbrudd ned

I fjor var det 69 hytteinnbrudd i Hordaland politidistrikt. Året før var det 118.

På landsbasis har også antallet hytteinnbrudd gått ned de siste årene.

— Veksten i antall innbrudd ser heldigvis ut til å ha stagnert de siste par år, med rundt 34 prosent. Likevel fikk forsikringsselskapene meldt nesten 2600 hytteinnbrudd i 2006, med en samlet erstatning på 53 millioner kroner, sier Stein Haakonsen, informasjonssjef i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Selv om antallet innbrudd foreløpig har stagnert, har erstatningene ikke gått ned like mye, sier Haakonsen.

Verdien på det norske hyttemarkedet har økt kraftig de ti siste årene. Den samlede verdien av Hytte-Norge er i dag godt over 450 milliarder kroner, mens den var 174 milliarder for 11 år siden, viser tall Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) har hentet inn fra forsikringsselskapene.

— Hyttene blir mer velutstyrte og innholdsrike og stadig flere hytter har lett atkomst for biler. Derfor er det fortsatt svært viktig å satse på innbruddssikring, sier Haakonsen.

Helge Sunde
Helge Sunde