I slutten av november i fjor forsvant bilen til en av landets øverste dommere fra stedet der den sto parkert i Sandnes.

Det var Matningsdals sønn som til daglig brukte bilen, en 92-modell Audi 100.

Tyveriet ble anmeldt til politiet 26. november. En knapp uke senere kom den første telefonen fra en bensinstasjon i Sandnes.

– De lurte på når jeg skulle komme og betale bensinregningen min, sier Matningsdal.

En mann som kjørte Matningsdals bil hadde nemlig handlet bensin på krita.

– Han kvitterte med mitt navn og min adresse, og la igjen vognkortet. Han sa han skulle komme og betale senere, forteller Matningsdal.

Overvåkingsvideo

Høyesterettsdommeren varslet politiet, og sammen med dem fikk dommeren se bensinstasjonens overvåkingsbilder av det man antar er bensintyven, en ung mann med skyggelue og skjegg.

– Polititjenestemannen kjente ham igjen med en gang. Da tenkte jeg at det kunne ikke ta mange dagene før politiet fant ham og bilen, sier Matningsdal.

Slik gikk det likevel ikke. Historien om kredittkjøp av bensin gjentok seg noen dager senere. I ukene etter kom syv nye telefoner fra bensinstasjoner i Sør-Rogaland. Nå hadde imidlertid bilføreren sluttet å kvittere med Matningsdals navn, og stakk i stedet fra hele bensinregningen.

Nylig dumpet også inkassovarsel for to ulovlige parkeringer ned i postkassen til høyesterettsdommeren.

– Nå venter jeg bare på fartsbøtene, sier Matningsdal, som etter å ha forklart situasjonen for bensinstasjoner og parkeringsselskap slipper å betale for den nye «bileierens» utskeielser.

Ingen spesialbehandling

Han klandrer ikke politiet for at biltyven fortsatt ikke er fakket.

– De har en mistenkt, men han har visst ikke fast bopel, så han er ikke så lett å få fatt i. Politiet sliter nok med at de ikke har tilstrekkelige midler, og dermed må de prioritere. Selv om jeg har den stillingen jeg har, skal ikke jeg ha noen spesialbehandling, sier høyesterettsdommeren.

Og det får han heller ikke, opplyser politistasjonssjef Odd Tveit Jørgensen ved Sandnes politistasjon.

Han gir Matningsdal rett i at ressurssituasjonen i politiet gjør det nødvendig å nedprioritere enkelte saker.

– Han traff nok spikeren på hodet der. Vinningsforbrytelser er noe vi jobber mye med, men vi setter ikke høyeste prioritet på alle disse sakene, sier Tveit Jørgensen.

Han tror imidlertid ikke at mangel på ressurser er årsaken til at biltyven ikke er tatt.

– Saken er fortsatt under etterforskning, og vi har en mistenkt. Men opplysninger vi har tilsier at denne personen selv disponerer en bil som ligner på den stjålne, sier politistasjonssjefen.

Dermed har ikke politiet kunnet slå definitivt fast ennå om mannen som ble gjenkjent på overvåkingsvideo er den samme som har kjørt Matningsdals bil.

Noe godt har likevel kommet ut av saken: Jusstudenter ved Universitetet i Bergen har fått ny lærdom.

– Jeg brukte denne historien for å illustrere forskjellen mellom bilbrukstyveri og regulært biltyveri i en forelesning nylig. Når tyven bruker bilen over så lang tid, er det ikke lenger snakk om bare et brukstyveri, sier Matningsdal.