• Hun tar det tungt og vil anke, sier advokaten.

Den spesielle pengekrangelen ble rullet opp i Fjordane tingrett og resultatet er knusende for kvinnen som skulle ta seg av kontoene til sin nå avdøde tante og hennes uføre sønn.

Retten mener at hun tappet begge kontoene, og tror ikke på forklaringen om at hun ga jevnlig kontanter til sønnen og at hun fikk 700.000 kroner i gave fra tanten.

Sønnen bor i dag på sykehjem. Da moren oppdaget til slutt at kontoen var tom, politianmeldte hun saken, men de henla saken i fjor.

En verge som ble oppnevnt i 2007 da det oppsto tvist om et boligsalg i Tyskland, ville imidlertid ikke gi seg. Dermed endte saken i retten.

«Åpenbart at jeg er uenig»

Saksøkte fikk dommen tirsdag, og har allerede bestemt for seg for en ny rettsrunde.

— Dommen er mottatt og lest, og gjennomgått med min klient. Hun vil anke. Det er åpenbart at jeg også er uenig i dommen. Jeg vil ikke kommentere mer enn det, sier advokat Synne Cathrin Øren til bt.no.

Hun har bestemt seg for å anke. Det er åpenbart at jeg også er uenig i dommen. Advokat Synne Cathrin Øren

Øren sier at klienten tar dommen tungt.

Motpartens advokat Reidar Blom er mer fornøyd.

— Dette er ikke noen kjekk sak, men jeg hadde blitt overrasket hvis vi hadde tapt på hovedpunktene, sier Blom.

Har tapt 1 million

Hans påstand var tilbakebetaling av 843.000 kroner. Han fikk medhold i 800.000 kroner, i tillegg til renter på 80.000 og saksomkostninger på drøye 100.000 kroner.

Saksøkte må altså betale til sammen 1 million kroner hvis dommen opprettholdes.

Det er «etter rettens syn klar overvekt av bevis for at […] ikke hadde noen gavehensikt da pengene ble overført, og at saksøkte også forsto dette», skriver tingrettsdommer Bjørn Gunnar Sælen.

Den avdøde kvinnen satt i uskiftet bo og kunne heller ikke gi større gaver.

99.000 euro forsvunnet

Foruten 800.000 fra de to kontoene, er 99.000 euro sporløst forsvunnet. Dette var penger den aldrende og syke kvinnen hadde liggende i papirkonvolutter etter at hun flyttet hjem fra Tyskland.

«Etter kort tid forsvant det aktuelle kontantbeløp i sin helhet. Både saksøkte og familiemedlemmer har opplyst at de deltok under letingen av pengene og politiet ble ifølge saksøkte også kontaktet, uten at det ble inngått en formell anmeldelse», skriver dommeren.

— De er ikke kommet til rette, men jeg har ikke grunnlag for å saksøke noen i den forbindelse, sier advokat Reidar Blom.

VANT: Advokat Reidar Blom fikk medhold i det meste i Fjordane tingrett. Dette bildet er fra en annen rettssak i 2002.
ODDLEIV APNESETH