En 34 år gammel kvinne er i Bergen tingrett dømt til åtte måneders fengsel, tre av dem ubetinget, for å ha tappet sin grandtantes konto.

«Tiltalte har utvist et fast forbrytersk forsett. Hun har kynisk utnyttet grandtanten som etter hvert var alderdomssvekket. Tanten hadde en god økonomi, men etter tiltaltes handlinger sto hun så å si på bar bakke og var i en fortvilet situasjon,» heter det i dommen.

Skulle hjelpe

I 2007 skulle tiltalte hjelpe tanten, som da var nesten 90 år. Hun fikk tilgang til nettbanken den eldre damen ikke engang visste at hun hadde, og snart forsvant store beløp.

Da kvinnen fikk en hjelpeverge på høsten, ble de svært store uttakene oppdaget.

Tiltalte benekter at hun hadde forfalsket underskrifter for å få ut pengene. Hun mener grandtanten var innforstått med utbetalingene.

34-åringen skal ha brukt pengene til å betale regninger. Transaksjoner viser også at det ble overført 100.000 kroner til kvinnens søster. Søsteren er ikke en del av tyverisaken.

Uskyldig fikk sparken

Politiet innrømmer at etterforskningen har tatt for lang tid. Det er over tre år siden forholdene ble anmeldt.

— Jeg var borte en periode uten at saken ble ført videre. Dette er litt av forklaringen, sa politiadvokat Anders Johnsen til BT tidligere i november.

Kvinnen er også dømt for å ha underslått 47.000 kroner fra en bensinstasjon der hun jobbet. Som daglig leder la hun skylden på en annen ansatt, og sørget for at vedkommende fikk sparken.

Hun må betale tilbake disse pengene, og til sammen 662.000 kroner til to banker. Grandtanten døde i fjor.

Kvinnen erkjente ikke straffskyld, og forsvarer Turid Thorstensen Mæland ba om frifinnelse på de fleste punkter, eventuelt samfunnsstraff.

Retten mener det er formildende at saken er blitt gammel, men finner å måtte reagere med «ubetinget fengselsstraff av en ikke ubetydelig lengde» av allmennpreventive hensyn.