Nå er mannen dømt til ett års fengsel i Sogn tingrett.

Tyveriene ble avslørt da Hydro oppdaget at metall de hadde kjøpt fra skraphandlere stammet fra bedriften selv.

Sammen med flere andre ble mannen pågrepet i en samordnet politiaksjon i Sogn og Fjordane og Buskerud.

Tilsto

Mannen som nå er dømt hadde gjennom jobben sin tilgang til Hydros område, og visste at metallskrap derfra ble levert til skraphandlere. Slik fikk han ideen til å ta med metall og selge det selv. I retten ga mannen en uforbeholden tilståelse, og forklarte han at han begynte med tyveriene fordi han hadde gjeld og trengte penger til å betale den.

Både mannen selv og hans bror kjørte en rekke turer til skraphandlere på Østlandet med metallet. Også en tredje bror var med på en av turene, forklarte mannen i retten.

Til sammen har de fått betalt 430.000 kroner for varene. Mannen som nå er dømt innrømmer å ha mottatt omkring 320.000 kroner av betalingen.

— Ville slutte

I retten forklarte mannen at han var redd for å bli oppdaget, og hadde planer om å slutte med tyveriene da han ble oppdaget. Han har mistet jobben på grunn av saken, og ønsket å få sone gjennom samfunnsstraff.

Dommerfullmektig Kjersti Katrine Svendsen mente imidlertid at samfunnsstraff ikke ville være strengt nok.

– Av allmennpreventive grunner – for å markere alvoret i omfanget og varigheten, men særlig det å utnytte tilgang på egen arbeidsplass – må det reageres med ubetinget fengselsstraff, skriver hun i dommen.

Millionerstatning

Metallet mannen stjal var for en stor del skrapaluminium, men noe var også materialer av høyere kvalitet. Derfor krevde Hydro en erstatning på hele 1,072 millioner kroner av mannen.

Politiadvokat Terje Gjertsen krevde også inndragning av omkring 320.000 kroner, som er utbyttet mannen har innrømt at han hadde av virksomheten. Retten bestemte at dette beløpet skulle gå til Hydro i stedet for staten, og trekkes fra det samlede erstatningsbeløpet.

Samlet må mannen dermed dekke hele det innmeldte tapet til Hydro Aluminium.