— Tyven ble dømt, og i dommen står det at han skal betale meg tilbake pengene, men jeg har ikke fått en krone. Jeg mener banken burde gjøre opp når de lot ham passere så enkelt, sier 74-åringen til Bergens Tidende.

Innbrudd i bilen

Natt til 9. august 2002 brøt en 41-åring seg inn en garasje i et borettslag på Slettebaken der pensjonisten leide plass. Tyven tok seg gjennom to låste dører før han knuste en rute i mannens bil.

Fangsten ble et videokamera, en del kontanter og en nøkkel til en bankboks i Sparebanken Vest.

Film fra bankens overvåkingskamera viser at dagens første kunde har solbriller på seg. Han spør seg for i skranken før han går i retning bankboksene. Ingen spør ham etter legitimasjon.

— Jeg skulle hente pengene i boksen neste dag for å kjøpe en traktor. Da jeg kom til bilen nærmere 0830 var innbruddet skjedd. Jeg kjørte rett til banken, men skurken hadde allerede fått med seg pengene, sier pensjonisten.

Han har i alle disse årene kjempet for å få tilbake pengene han tjente på et hussalg. Innbruddstyven gir blaffen i alle krav. Sparebanken Vest sier de ikke har noe ansvar. Det er 74-åringens advokat, Odd Drevland, helt uenig i.

— Jeg mener helt klart at banken har opptrådt uaktsomt. Denne personen oppførte seg besynderlig, virret rundt og burde vekke så pass oppmerksomhet at betjeningen foretok seg noe. De burde i det minste be om legitimasjon, sier Drevland.

Ikke pliktig å be om id

Banken på sin side mener at pensjonisten var uaktsom når han la nøkkelen i bilen over natten.

— Han burde hatt nøkkelen på et sikrere sted. Dessuten burde han ikke hatt nummeret på bankboksen i nærheten av nøkkelen, sier Pål Pedersen, juridisk direktør i Sparebanken Vest.

— Men bilen var jo låst, og stod dessuten innelåst bak to dører?

  • Man bør uansett ikke oppbevare verdisaker i en bil. Det viktigste er likevel at nøkkel og nummer på bankboksen gir adgang til boksen. Det står i våre kontrakter, sier Pedersen.

Det står imidlertid ingenting om at nøkkel og nummer ikke skal oppbevares sammen.

— Vi har vært i kontakt med tre andre store banker. De ber alle om legitimasjon når noen vil åpne en bankboks. Hvorfor gjør ikke dere det?

— Vi mener det er tilstrekkelig at kunden har nøkkel og nummer. Tyveri fra bankbokser har tross alt ikke vært noe stort problem. Vi har rett til å be om legitimasjon, ikke plikt, sier Pedersen.

Banken har ikke endret rutinene etter det frekke tyveriet.

Stoler ikke på bankene

74-åringen selv vet ikke hva han skulle gjort annerledes, og er frustrert og fortvilet over de tapte pengene.

— Jeg og min kone har sittet mange ganger i banken og sett på hvor lett folk slipper inn i hvelvet. Det kan ikke være sånn, mener pensjonisten.

— Hvorfor hadde du nøkkelen i bilen?

— Jeg skulle ta ut pengene neste dag, og mente det var sikkert siden garasjen var så godt låst.

— Hvorfor hadde du ikke pengene på en konto?

— Fordi jeg synes det er enklere å gå rett i boksen og hente dem. Det er ofte så lang kø i banken, vet du.

— Hvor har du sparepengene dine nå? Har du opprettet en konto?

— Nei, bankene stoler jeg ikke på. Jeg ordner meg selv, sier mannen.

Advokat Drevland er i dialog med mannen om hvor vidt det er aktuelt å gå til søksmål mot Sparebanken Vest.

— Men han er redd for å tape enda mer penger. Jeg synes banken i det minste burde komme mannen i møte med et beløp, sier Drevland.

IKKE SIKKERT SOM BANKEN: Bankboksene i Sparebanken Vest er tilgjengelige for dem som har nøkkel og nummer på boksen. Det ble dyrt for en mann som ble frastjålet nøkkelen. Han er opprørt over at banken ikke ba tyven om legitimasjon. FOTO: VEGAR VALDE