PAAL KVAMME

Synet — og stanken - som møtte Norges Miljøvernforbund i Fjell kommune i går, var alt annet enn hyggelig.

— Makrell i alle stadier av forråtnelse ligger strødd ut over hele sjøbunnen. Fisken som fremdeles lever, har store sår og halen gnagd halvveis av. Fisken må ha stått i steng i ukevis.

Det sier Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund, etter at han og kollegene i går dykket på Kjereide, som ligger mellom Kallestad og Telavåg.

— Her har man fått for mye fisk, og satt fisken i merder - altfor lenge. Og stanken er forferdelig. Dette er siste turen uten hel dykkermaske, sier Oddekalv når han er vel på tørt land igjen.

— Dette har pågått i lang tid. Det var verre i forrige uke, men måkene har ryddet mye av den råtne fisken, sier Oddekalv.

— Hvilket omfang er det snakk om?

— Det er umulig å estimere. Men når det ligger olje og flyter på sjøen er det snakk om store mengder fisk.

— Det ligger store flak med råtten makrell på bunnen. Dette er ikke bare en forurensing, men en neddreping av all den flotte fisken er en uverdig å behandle andre skapninger på, sier en opprørt Oddekalv.

— Vi ser veldig alvorlig på det som her har skjedd. Dette er grov dyremishandling, på samme vis som når man mishandler kyr i fjøs, sier Oddekalv.

I dag anmelder han fiskerne til politiet og til Fiskeridirektoratets Kontrollverk.

OPPRØRT. - Det ligger råtten makrell strødd på bunnen. Dette er grov dyremishandling, sier Kurt Oddekalv etter bokstavlig talt å ha gått til bunns i et illeluktende makrellproblem i Kjereide på Sotra.<br/>Foto: ØRJAN DEISZ