Skipet er nå på vei til Bergen, der det vil ligge til kai i tolv dager så lugarene kan rives på en trygg måte.

Det var Sunnmørsposten som først omtalte saken.

— Ganske ramt

Problemene for MS «Lofoten» startet i starten av oktober. Etter å ha fraktet salt fisk, skulle lasterommet spyles. Men spylevann med fiskelukt lekket ned i lugarene under, som bt.no tidligere har omtalt.

Hva som gjorde at det skjedde, er uklart, men følgene har vært at lugarene nå stinker fisk og har vannskader.— Det lukter sånn som det gjør når det renner av klippfisk og saltfisk. Ganske ramt, for å si det sånn, sier overstyrmann på MS «Lofoten», Kjell Aronsen til bt.no.

God stemning til tross for lukt

Da skaden først skjedde måtte hurtigruten snu i Florø, og vende tilbake til Ålesund. Siden har den vært til Kirkenes, og er nå på vei tilbake til Bergen. Passasjerene som har vært med på turen har ikke latt seg plage voldsomt av lukten, ifølge overstyrmannen. De skadde lugarene har ikke vært i bruk.

— Du kan kjenne lukten litt i gangene, men det er ikke så ille at det er direkte sjenerende, sier Aronsen.

— Det har vært god stemning og godt humør i båten underveis.

Fant asbest

Men for å bli kvitt problemet må lugarene rives. Det er ekstra utfordrende fordi det også er funnet asbest i denne delen av skipet.

Aronsen presiserer at asbestfunnet ikke utgjør noen fare for passasjerene. MS «Lofoten» ble bygget i 1964, og overstyrmannen mener det er naturlig at det finnes asbest i skip bygget på den tiden.

— Men dette gjør at skipet lagt på verksted nå når vi kommer til Bergen. Rivingen må foregå etter gjeldende regler og i forsvarlige former, sier Aronsen.

MS «Lofoten» blir liggende i 12 døgn mens lugarene rives. Delen av skipet blir så stengt av. Aronsen sier nye lugarer ikke er på plass før i februar neste år.

MS «Lofoten» har i alt 153 køyer, og kan ta 340 passasjerer totalt. Aronsen anslår at de normalt har i underkant av 100 passasjerer i toppsesongen.