André Hatlevik har ikke hatt det lett de siste fem årene. Etter et virusangrep på hjernen utviklet André kraftig epilepsi.

— Livet forandret seg fullstendig, forteller 15-åringens mor, Anne Grethe Hatlevik.

Anfallene kom tett og var ofte meget sterke. - I oktober 2002 hadde André 35 anfall, sier Anne Grethe Hatlevik. - I november i fjor hadde han 17.

For André markerte inngangen til 2004 ikke bare starten på et nytt år, men også begynnelsen på et nytt liv. I desember fikk han operert inn vagusnervestimulatoren VNS, 5. januar ble den aktivisert. 15-åringen er det aller første barnet som har gjennomført denne operasjonen i Bergen.

Spyttet og segnet om

— Det er ikke en behandling som kurerer epilepsi, men den kontrollerer epilepsien, sier legen som sto for operasjonen, Frode Svendsen, overlege ved nevrokirurgisk avdeling ved Haukeland universitetssykehus. En slik kontroll er mer enn nok til å gi André og familien troen på et nytt liv og en ny hverdag, for Andrés anfall var av det tøffe slaget.

— Jeg kan føle at anfallene kommer før jeg får dem, forteller André. - Først kjenner jeg at det suser i hodet, så begynne jeg å høre stemmer eller musikk. Jeg får rykninger i ansiktet, sier 15-åringen og viser.

Deretter kan det bli riktig ille. André mister kontrollen, han kan begynne å spytte på folk og kaste ting rundt seg, for deretter å segne om og bli helt blå i ansiktet.

Skadde celler

— Det er skadde hjerneceller som ukontrollert sender ut signaler. André kan ikke noe for det som skjer i det hele tatt, forklarer overlege ved barnenevrologisk avdeling ved Barneklinikken i Bergen, Liv Lægreid.

— André er en normal gutt med veldig kraftig og vanskelig epilepsi.

— Når han har høy epilepsiaktivitet får han aldri være alene, sier Anne Grethe Hatlevik. Flere ganger har hun vært nødt til å bære sønnen av fotballbanen på trening eller kamp. Anfallene har vært for sterke for midtbanespilleren på Fitjar ILs guttelag.

Gledestårer

Etter at alle tenkelige medisinske behandlinger var utprøvd, ble det bestemt at André skulle få operert inn en vagusnervestimulator.

— Det var på mange måter siste sjanse. Vi ser jo allerede nå at André er en helt annen gutt. Vi får alle et nytt liv, sier Anne Grethe Hatlevik.

FOTO: ARNE NILSEN