Den 32 år gamle tidligere samboeren til åtteåringens mor ble pågrepet på sin egen arbeidsplass mandag.

Han er siktet for drapet på Monika Sviglinskaja. Ifølge politiet har nye DNA-analyser av spor sikret på åstedet i 2011, gitt et gjennombrudd i saken.

Belte med «ubrukelig» DNA

— Prøver fra åstedet er analysert på nytt ved Folkehelseinstituttet. Der har nye, forbedrede analyseteknikker gitt et delvis treff som samsvarer med siktedes DNA-profil, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim.

Han ønsker ikke å gå ytterligere i detalj rundt bevisene, og vil ikke svare på om funnene knytter den siktede direkte til en drapshandling.

Etter det BT får opplyst, ble åtteåringen funnet med et svart belte rundt halsen. På dette beltet ble det påvist DNA fra jenten selv, samt DNA fra en ukjent person.

Men for tre år siden klarte ikke ekspertene å få en brukbar DNA-profil ut av sporet.

Obduksjonsrapporten viste at jenten døde av kvelning, og politiet henla i august 2012 saken som et selvmord.

Nå er altså den konklusjonen forkastet - mer enn to år etter at saken ble henlagt.

Fikk munnkurv

Allerede i januar i år varslet en drapsetterforsker i bergenspolitiet at jenten kunne ha blitt drept, og anbefalte i et internt møte at saken straks måtte gjenopptas.

Etterforskeren mente blant annet at det var usannsynlig at en åtteåring ville ha klart å knyte en hard knute på skinnbeltet jenten tilsynlatende hadde hengt seg med.

Han påpekte videre at det er fullt mulig å kvele en person for deretter å få det til å se ut som et selvmord, og spurte seg hvorfor det aldri ble gjennomført en rekonstruksjon av handlingen politiet mente førte til hennes død.

Som BT tidligere har skrevet, havnet etterforskerens innvendinger til slutt på politimester Geir Gudmundsens bord.

I mars i år ble etterforskeren bedt om å holde innvendingene sine for seg selv, og avslutte arbeidet i en sak han selv ikke hadde ansvaret for.