• Hvorfor har Norge klasebomber når regjeringen ønsker å forby dem? Utenriksministeren måtte stå til rette for elevene på Sandsli i går.

Spørsmålet kom fra en av de mange skoleelevene fra tredje klasse ved Sandsli videregående skole som hadde besøk av Jonas Gahr Støre i går.

— Det er riktig at Norge har klaseammunisjon, men disse bombene er lagt på hyllen. Vi arbeider med å få til et forbud, men bombene må testes ut først, svarte Jonas Gahr Støre.

Rammer blindt

FNs ryddeorganisasjon i Libanon har anslått at nærmere 40 prosent av klasebombene som er blitt skutt mot Libanon er udetonert og ligger igjen som miner i det krigsherjede landet.

Gahr Støre sa i går at Norge må teste klasebombene for å finne ut hvor stor sannsynlighet det er for at de blir liggende igjen udetonerte som miner, og dermed rammer blindt. Først da vil de ha dokumentasjon på hvor skadelige disse er og eventuelt fatte vedtak om hva man skal gjøre med klasebombene.Støre kan altså ikke garantere at det blir et forbud fra norsk side. Problemet er at en destruksjon ifølge forsvaret får store konsekvenser, og at det foreligger få erstatninger for klasebomber per i dag.

Ikke «Vesten mot resten»

Elevene hadde invitert utenriksministeren på frokost. Etter frokosten snakket Støre utfyllende om norsk utenrikspolitikk, og spesielt om Midtøsten.

— Vi må passe på slik at det ikke blir «oss mot dem», eller Vesten mot resten når det gjelder våre holdninger i forhold til Midtøsten, sa utenriksministeren til lydhøre elever.

Elevene stilte skarpladde spørsmål om alt fra FNs sikkerhetsråd til norsk EU-medlemskap.

-Vil bli minister

Lars Flesland, elev ved skolen, var svært fornøyd med at skolen hadde fått Jonas Gahr Støre på besøk.

— Jeg vil gjerne bli utenriksminister, hva må jeg gjøre for å få det til? lurte tredjeklassingen.

— Da må du velge studieretning med omhu, og lære deg språk. Men du må belage deg på mye jobbing, svarte Jonas Gahr Støre.

Også Karl Erik Hevrøy var til stede og spurte ministeren om hvorfor enkelte land har så mye makt i FNs sikkerhetsråd.

— FN er det beste man kan oppnå i en verden som ikke er ideell, repliserte utenriksministeren. Han skrøt av innsikten i spørsmålene som nærmest haglet over ham fra elevene i går.

FINT FROKOSTBESØK: Elevene ved Sandsli videregående skole hadde invitert utenriksminister Jonas Gahr Støre til frokost med påfølgende grilling i går.
Nilsen Arne