Striden om hvem som skal få tredjeplassen på Høyres stortingsvalgliste neste år, tilspisser seg. Men gårsdagens to slag endte begge med storseier i favør av yngstemann.

Nominasjonskomiteen i Hordaland Høyre har foreslått å sette veteranen Inge Lønning (74) på tredjeplassen, som er et bombesikkert stortingsmandat. Bergen Høyre har derimot ønsket den 49 år yngre Peter Christian Frølich på tredjeplassen.

Erik Skutle flyttet opp

I går holdt de to største lokallagene i Bergen møter der de valgte sine delegater til nominasjonsmøtet, samtidig som det ble stemt over lokallagenes foretrukne listeforslag.

De to lokallagene skal til sammen sende 28 delegater, som er nesten halvparten av Bergens delegasjon og en femtedel av samtlige stemmeberettigede på møtet.

I Fana Høyre slo Frølich Lønning 32-6 i kampvotering om tredjeplassen. Deretter vant Anette Strand i kampen om 5.-plassen. Inge Lønnings tilhengere ønsket ikke å kjempe om plassene lenger nede på listen. Dermed ble Erik Skutle flyttet opp på en 7. og Sigurd Hille stemt inn på en 8. plass.

Sterk støtte til Frølich

I Bergenhus Høyre vant Frølich tilsvarende kampvotering med 25-3. Også her vant Anette Strand over Lønning i kamp om femteplassen, med 17-12. Skutle og Hille tok 7. og 8.-plassen.

Fana Høyre sender 13 delegater til nominasjonsmøtet 27. oktober, mens Bergenhus har 15. Totalt har partilagene i Bergen 62 delegater. I kveld har både Laksevåg Høyre og Arna Høyre sine medlemsmøter.

— Mye tyder vel på at vi vil gjøre som de andre partilagene, sier leder i Arna Høyre, Atle Fasteland.

Selv om delegatene formelt sett ikke stiller med bundne mandat på nominasjonsmøtet er det liten tvil om hvilken vei vinden blåser. De aller fleste delegatene fra Bergen kommer til å støtte Frølich.

Da er det opp til de andre lokallagene i Hordaland å avgjøre. De kan i teorien gå imot sedvanen om at Bergen vanligvis bestemmer tredjeplassen selv, men det vil være et brudd mot alle tradisjoner.